- Nazwa oddziału
- 
                Technik przetwórstwa mleczarskiego 
- Liczba miejsc
- 
                    20 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - biologia
 - chemia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - chemia
 
- Zawody
- 
                            Technik przetwórstwa mleczarskiego 
- Opis
- 
                    Kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej. Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie: - planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- dobierania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
- wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
- magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
- oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
 Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły: - w zakładach przetwórstwa mleczarskiego m.in OSM w Piątnicy, SM „Mlekovita” , SM „Mlekpol”
- jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
- w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
- w handlu artykułami spożywczymi,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.