Łomża
Technikum
Technikum Nr 7 im. Ludwika Bojanusa - Technik przetwórstwa mleczarskiego
Nazwa oddziału

 Technik przetwórstwa mleczarskiego

Liczba miejsc

 20

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone

chemia

Zawody

 Technik przetwórstwa mleczarskiego

Opis

Kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.

Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  2. dobierania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
  3. wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
  4. magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
  5. oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.

Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach przetwórstwa mleczarskiego m.in OSM w Piątnicy, SM „Mlekovita” , SM „Mlekpol”
  • jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
  • w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
  • w handlu artykułami spożywczymi,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.