Łomża
Szkoła branżowa I stopnia
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 - BW - oddział wielozawodowy
Nazwa oddziału

 BW - oddział wielozawodowy

Liczba miejsc

 30

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • technika

Zawody

 Blacharz samochodowy

 Cukiernik

 Dekarz

 Elektryk

 Fryzjer

 Kucharz

 Lakiernik samochodowy

 Mechanik pojazdów samochodowych

 Monter sieci i instalacji sanitarnych

 Monter stolarki budowlanej

 Piekarz

 Rolnik

 Sprzedawca

 Stolarz

Opis

Oddział wielozawodowy to forma kształcenia ukierunkowana w dużej mierze na przygotowanie praktyczne do nauczanego zawodu.

Pozwala na to formuła zawarcia umowy z konkretnym pracodawcą, którego wybierają uczeń i rodzic.

Wymiar kształcenia zawodowego ma również na celu nabycie konkretnych umiejętności w danej branży przez przeznaczenie sporej liczby godzin na kształcenie zawodowe (2 dni w klasie pierwszej i 3 dni w klasach drugiej i trzeciej). Oprócz tego w cyklu kształcenia organizowane będą kursy teoretycznej nauki zawodu w konkretnych ośrodkach szkoleniowych.

Kształcenie ogólne odbywać się będzie w szkole.

Szkoła wykorzystując swoje możliwości może pomóc w znalezieniu konkretnego pracodawcy w celu podpisania umowy.


Oddział wielozawodowy to oferta dla wszystkich, którzy wybierają konkretny zawód i chcą się w nim realizować.


Proponowane zawody:


Monter sieci i instalacji sanitarnych - uczeń  kształcący się w zawodzie monter sieci i instalacji sanitarnych jest przygotowywany do wykonywania następujących zadań zawodowych: 1) wykonywania robót przygotowawczych związanych z budową sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, ciepłowniczych oraz montażem instalacji sanitarnych; 2) wykonywania robót związanych z budową sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych oraz sieci i węzłów ciepłowniczych; 3) wykonywania montażu instalacji wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, grzewczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych; 4) wykonywania robót związanych z konserwacją, naprawą i modernizacją sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, ciepłowniczych oraz instalacji sanitarnych.


Stolarz – uczeń kształcący się w zawodzie stolarz jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) wykonywania i konserwacji elementów drewnianych używanych w budownictwie (np. schodów, drzwi, okien, parkietów, szaf wnękowych); 2) wykonywania i konserwacji mebli zwykłych oraz ozdobnych; 3) wykonywania i konserwacji drewnianych przedmiotów codziennego użytku (np. ramy do obrazów, instrumenty muzyczne); 4) odnawiania i konserwacji drewnianych antyków; 4) wycinania elementów drewnianych; 5) łączenia elementów za pomocą kleju, śrub, gwoździ lub zszywek; 6) szlifowania, heblowania, frezowania, oklejania mebli, lakierowania, bejcowania lub malowania powierzchni drewnianych; 7) montowania mebli i przymocowywania ich do ścian.

  Elektryk – uczeń kształcący się w zawodzie elektryk jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) montowania i uruchamiania maszyn, urządzeń elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej; 2) wykonywania i uruchamiania instalacji elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej; 3) lokalizowania i usuwania uszkodzeń maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych; 4) oceniania stanu technicznego maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych po montażu i naprawie; 5) montowania i naprawiania układów sterowania, regulacji i zabezpieczeń maszyn i urządzeń elektrycznych; 6) dobierania, montowania i sprawdzania działania środków ochrony

  Mechanik pojazdów samochodowych – Uczeń kształcący się w tym zawodzie staje się specjalistą z dziedziny naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych, a także diagnostyki samochodowej. Jest przygotowywany do wykonywania następujących zadań zawodowych: 1) użytkowania pojazdów samochodowych; 2) diagnozowania pojazdów samochodowych; 3) naprawiania pojazdów samochodowych; 4) kierowania pojazdami samochodowymi na poziomie umożliwiającym uzyskanie prawa jazdy kategorii B.

  Blacharz samochodowy – uczeń kształcący się w zawodzie blacharz samochodowy jest przygotowywany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie: 1) oceniania stanu technicznego nadwozi pojazdów samochodowych; 2) naprawiania nadwozi pojazdów samochodowych; 3) zabezpieczania antykorozyjnego nadwozi pojazdów samochodowych.

  Fryzjer – Uczeń kształcący się w zawodzie fryzjer jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych na włosach; 2) strzyżenia włosów, 3) profesjonalnej stylizacji fryzur; 4) wykonywania zabiegów koloryzacji włosów; 4) obsługi sprzętu zgodnie z zasadami bhp; 5) sprzedaży i ekspozycji artykułów fryzjerskich.

  Sprzedawca – Uczeń kształcący się w zawodzie sprzedawca jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) przyjmowania towarów od dostawców; 2) przygotowywania towarów do sprzedaży; 3) odpowiedniego ich wyeksponowania w celu zareklamowania; 4) przyjmowania należnej zapłaty i księgowania jej za pośrednictwem kasy fiskalnej; 5) obsługi klienta łącznie z umiejętnością przyjęcia skargi czy reklamacji; 6) przygotowania stanowiska pracy; 7) dbania o czystość i bezpieczeństwo miejsca pracy.

  Kucharz – Uczeń kształcący się w zawodzie kucharz jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) dokonywania jakościowej oceny żywności; 2) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii i bhp; 3) przygotowania dań wynikających z karty dań lub jadłospisu; 4) obsługi sprzętu gastronomicznego zgodnie z zasadami bhp; 4) porcjowania, dekorowania oraz ekspedycji potraw i napojów; 5) przestrzegania zasad systemu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP) oraz procedur europejskiego systemu HACCP.

  Cukiernik – uczeń kształcący się w zawodzie cukiernik jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) obsługi maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych; 2) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych; 3) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych; 4) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

  Piekarz – Uczeń kształcący się w zawodzie piekarz jest przygotowywany do następujących zadań zawodowych: 1) przygotowania surowców do produkcji; 2) wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa; 3) dzielenia ciasta na kęsy, formowania, prowadzenia rozrostu ciasta na różne rodzaje pieczywa; 4) wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich; 5) schładzania, krojenia i pakowania pieczywa; 6) dobierania i obsługiwania sprzętu, maszyn, i urządzeń w poszczególnych etapach produkcji; 7) oceniania jakości półproduktów i pieczywa, zgodności z wymogami technologicznymi i normami; 8) zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej w normatywnie jakości; 9) obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach.