- Nazwa oddziału
-
TŻ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język polski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych są przygotowywani do wykonywania prac, zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, jak i doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości. Uczą się, jak organizować i nadzorować pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych; zdobywają umiejętności obsługiwania konsumentów i organizowania pracy w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary, a także wiedzę z zakresu technologii produkcji żywności; uczestniczą zarówno w zajęciach teoretycznych jak i praktycznych odbywających się w szkole, okolicznych kawiarniach, restauracjach oraz hotelach. Absolwenci kierunku znajdą zatrudnienie w restauracjach, kafeteriach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach, a także będą mogli prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.