- Nazwa oddziału
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.
Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- dobierania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów mleczarskich;
- wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
- magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
- oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:
- w zakładach przetwórstwa mleczarskiego m.in OSM w Piątnicy, SM „Mlekovita” , SM „Mlekpol”
- jako operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,
- w laboratoriach analizy mleka i przetworów mleczarskich,
- w handlu artykułami spożywczymi,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.