- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.
Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów spożywczych z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- dobierana surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych;
- wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
- magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
- oceniania jakości gotowego wyrobu spożywczego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:
- w zakładach przetwórstwa spożywczego,
- w laboratoriach badania i oceny surowców i wyrobów spożywczych,
- w handlu i obrocie artykułami spożywczymi,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.