- Nazwa oddziału
-
1 TTŻ - technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , geografia , chemia (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Kształcenie uczniów w zawodzie TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (KWALIFIKACJA CUKIERNICZA) z innowacją pedagogiczną TWÓRCA I DEKORATOR MINI DESERÓW przygotowuje do pracy w: cukierniach, kawiarniach, restauracjach, zakładach produkcji spożywczej, instytucjach badających jakość żywności (w laboratoriach zakładowych i przemyśle spożywczym, stacjach sanitarno – epidemiologicznych). Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z branżą spożywczą (np. cukiernia, kawiarnia, lodziarniach itp.).
Technik technologii żywności kieruje i nadzoruje wytwarzaniem artykułów spożywczych: koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, fermentacyjnych, mięsnych, zbożowych, mrożonych owoców i warzyw oraz wyrobów kulinarnych. Opracowuje receptury, instrukcje technologiczne, normy produktów spożywczych. Umiejętności zdobyte w trakcie kształcenia to obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej, nadzorowanie produkcji, sporządzanie i dekorowanie gotowych wyrobów cukierniczych.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące,
- naukę dwóch języków obcych – język angielski i
język niemiecki,
- przedmiot rozszerzony: język angielski
- przedmioty zawodowe,
- praktyki zawodowe.
Szkoła organizuje ponadto kursy doskonalące umiejętności zawodowe: zdobnictwo cukiernicze, barmański, baristyczny oraz kelnerski pozwalające uczniom zdobycie dodatkowych kwalifikacji zawodowych poświadczonych zaświadczeniem o ich ukończeniu.
Tytuł Technika technologii żywności absolwent otrzyma po zdaniu egzaminów z dwóch kwalifikacji:
- SPC.01.
Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07.
Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może zdawać egzamin maturalny, który umożliwia kontynuowanie nauki na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, dietetyka kliniczna, gastronomia i hotelarstwo, turystyka, analiza chemiczna, towaroznawstwo i inne.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie technik technologii żywności. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.
- przedmioty ogólnokształcące,