- Nazwa oddziału
-
1 K - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , geografia , chemia , technika (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
W trakcie nauki uczeń zdobywa umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji
potraw oraz napojów,
- stosowania receptur
gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez
okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych
programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności
gospodarczej,
- planowania i kalkulowania
kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych
urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.
Innowacja:
KREATYWNY GASTRONOM
Uczniowie w czasie zajęć uczą się:
· najnowszych trendów sztuki kelnerskiej,
· właściwej postawy w pracy kelnera,
· umiejętności prawidłowej obsługi gościa,
· zasad obsługi zgodnie z protokołem dyplomatycznym,
· skutecznych narzędzi sprzedaży kelnerskiej,
· wiedzy towaroznawczej o napojach alkoholowych i bezalkoholowych,
· miksologii,
· metod komponowania koktajli poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych,
· wiedzy towaroznawczej o kawie,
· działania i obsługi ekspresu ciśnieniowego,
· umiejętności spieniania mleka,
· sporządzania kawy i sposobów ich podawania,
· sztuki latte art,
· nowych trendów sztuki baristycznej.
Szkoła organizuje ponadto kursy doskonalące umiejętności zawodowe: zdobnictwo cukiernicze, barmański, baristyczny oraz kelnerski, które pozwalają uczniom zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe poświadczone zaświadczeniem o ich ukończeniu.
Wszystkie podjęte działania gwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększają możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w mniejszych zakładach gastronomicznych, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu kwalifikacji. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i przygotowania zawodowego wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.
Zajęcia praktyczne organizuje szkoła we własnych pracowniach szkolnych, a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem nauczyciela.
Możliwości zatrudnienia ucznia kształcącego się w zawodzie kucharz w: restauracjach, barach, kawiarniach oraz zakładach żywienia zbiorowego - stołówkach, sanatoriach, internatach, pensjonatach, szpitalach itp. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną.
Po zakończeniu 3-letniej nauki uczeń szkoły branżowej przystępuje do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań i otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie kucharz. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.
- przygotowywania i dekoracji
potraw oraz napojów,