- Nazwa oddziału
-
1 TŻ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , geografia , chemia (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kształcenie uczniów w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH z innowacjami pedagogicznymi TWÓRCA I DEKORATOR MINI DESERÓW oraz PERSONALNY TRENER ZDROWIA I URODY przygotowuje do pracy w: restauracjach, barach, kawiarniach oraz zakładach żywienia zbiorowego - stołówkach, sanatoriach, internatach, pensjonatach, szpitalach, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności itp. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z branżą gastronomiczną.
Do podstawowych zadań wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją, sporządzaniem oraz wydawaniem potraw i napojów, planowaniem i oceną żywienia, kompleksową obsługą przyjęć i imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne. Po ukończeniu szkoły absolwent zdobywa umiejętności: kompleksowego, profesjonalnego organizowania i obsługi przyjęć okolicznościowych, projektowania i aranżowania wnętrz sal konsumpcyjnych, organizowania i nadzorowania pracy personelu przy obsłudze imprez gastronomicznych, stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej.
Zajęcia praktyczne organizuje szkoła w nowoczesnych pracowniach szkolnych,
a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem nauczyciela.Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące,
- naukę dwóch języków obcych –
język angielski i język niemiecki,
- przedmiot rozszerzony: język angielski,
- przedmioty zawodowe,
- praktyki zawodowe.
Szkoła organizuje ponadto kursy doskonalące umiejętności zawodowe: zdobnictwo cukiernicze, barmański, baristyczny oraz kelnerski, które pozwalają uczniom zdobyć dodatkowe kwalifikacje zawodowe, poświadczone zaświadczeniem o ich ukończeniu.
Tytuł Technika żywienia i usług gastronomicznych absolwent otrzymuje po zdaniu egzaminów z dwóch kwalifikacji:
- HGT.02.
Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może zdawać egzamin maturalny, który umożliwia kontynuowanie nauki na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, gastronomia i hotelarstwo i innych.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.
- przedmioty ogólnokształcące,