Białystok
Technikum
Technikum Gastronomiczne w Białymstoku - TF-technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 TF-technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • dietetyka i promocja zdrowia lub język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną i cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wskazujesz dbałość o innych oraz wykazujesz się przedsiębiorczością to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym  planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego  oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Na tym kierunku  nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy i zapotrzebowania konkretnej osoby na różne składniki pokarmowe, a także jej stanu zdrowia. Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także  wiedzę dotyczącą biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego  i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania    sztuki kulinarnej. Po tym kierunku nabędziesz umiejętności nie tylko przygotowania potraw i napojów, ale również zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia.

Absolwent może podejmować pracę  jako:

-szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,

-kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,

-manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,

-manager zakładu gastronomicznego,

-organizator imprez okolicznościowych,

-mistrz sztuki kulinarnej,

-pracownik firmy cateringowej,

-doradca w zakresie prawidłowego żywienia,

-organizator usług cateringowych,

-pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,

-prowadzić własną działalność.

 

Miejsca pracy:

-restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,

-zakłady gastronomiczne,

-pensjonaty, domy wczasowe,

-stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,

-firmy cateringowe,

-zakłady spożywcze,

-prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.