- Nazwa oddziału
-
TF-technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia , geografia , chemia , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- dietetyka i promocja zdrowia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną i cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wskazujesz dbałość o innych oraz wykazujesz się przedsiębiorczością to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Na tym kierunku nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy i zapotrzebowania konkretnej osoby na różne składniki pokarmowe, a także jej stanu zdrowia. Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także wiedzę dotyczącą biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania sztuki kulinarnej. Po tym kierunku nabędziesz umiejętności nie tylko przygotowania potraw i napojów, ale również zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia.
Absolwent może podejmować pracę jako:
-szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
-kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
-manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
-manager zakładu gastronomicznego,
-organizator imprez okolicznościowych,
-mistrz sztuki kulinarnej,
-pracownik firmy cateringowej,
-doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
-organizator usług cateringowych,
-pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
-prowadzić własną działalność.
Miejsca pracy:
-restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
-zakłady gastronomiczne,
-pensjonaty, domy wczasowe,
-stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
-firmy cateringowe,
-zakłady spożywcze,
-prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.