Białystok
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 w Białymstoku
Zespół szkół
Adres
Knyszyńska 12, 15-702 Białystok
Telefon
85 6513854
E-mail
Strona www
Dyrektor
Marek Józefowicz
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • W 2025 roku została otwarta nowa sala gimnastyczna oraz siłownia
  • Szkoła jest organizatorem  Konkursu Gastronomicznego, podczas którego nasi uczniowie zdobywają czołowe miejsca.
  • Uczniowie szlifują swoje umiejętności podczas bankietów i imprez okolicznościowych zarówno na terenie szkoły, jak i poza.
  • Konkursy wewnątrzszkolne.
  • Uczniowie, pod okiem nauczycieli i cukierników z renomowanych cukierni, ćwiczą nie tylko smaki, ale również piękne dekoracje.
  • Uczniowie biorą udział w wielu konkursach i turniejach organizowanych w Polsce.
  • Praktyka jest bardzo ważnym aspektem w nauce zawodu, dlatego też uczniowie mają wiele okazji wykazać się i sprawdzić swoje umiejętności.
  • Szkoła bierze udział w projektach, dzięki czemu uczniowie mają możliwość uczyć się zawodu w najlepszych restauracjach w Europie.
Opis

Szkoła posiada bazę do kształcenia ogólnego i zawodowego: 4 bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne, pracownię obsługi konsumenta. Umiejętności praktyczne młodzież nabywa także w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3, które jest częścią Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od 1 września 2018r., dzięki realizacji projektu „Gastronomik XXI wieku”, jest to najnowocześniej przystosowana i wyposażona baza lokalowo-dydaktyczna w regionie. Szkoła posiada także pracownie komputerowe, centrum multimedialne, bibliotekę, czytelnię, nową salę gimnastyczną, nową siłownię, nowe boisko wielofunkcyjne, stołówkę oraz bufet.

Oferta
Historia
Najstarsza data w historii Zespołu Szkół Gastronomicznych to 4 listopada 1947 roku. Tego dnia Kuratorium Okręgu Szkolnego Białostockiego powołało do życia Państwowe Gimnazjum Gospodarcze w Białymstoku. Funkcję dyrektora nowej placówki oświatowej władze powierzyły pani Albinie Malinowskiej. W ciągu swojej, ponad 75 letniej historii, białostocka szkoła  gastronomiczna wielokrotnie zmieniała nazwy, a w ramach swojego funkcjonowania kształciła w wielu zawodach, niekoniecznie związanych bezpośrednio z gastronomią.
Współpraca z pracodawcami
Szkoła od wielu lat współpracuje z firmami branży gastronomiczno – hotelarskiej oraz spożywczej na terenie Polski oraz krajów UE. Nasi absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami: szefami kuchni, kucharzami, kelnerami i cukiernikami w renomowanych restauracjach, hotelach i cukierniach na terenie kraju i za granicą. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych już w trakcie nauki znajdują często zatrudnienie. Pozwala im to na szybsze wejście na rynek pracy, praktyczne rozwijanie swoich umiejętności oraz niezależność.
Osiągnięcia
Zespół Szkół Gastronomicznych od lat znajduje się w czołówce rankingów szkół zawodowych w regionie i kraju. Szkołę charakteryzuje wysoka zdawalność egzaminów maturalnych i egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie ZSG co roku zostają laureatami i finalistami krajowych i międzynarodowych konkursów gastronomicznych. Najlepsi z nich mogą skorzystać z międzynarodowych wymian i praktyk na terenie krajów Unii Europejskiej
Zajęcia pozalekcyjne

Zajęcia pozalekcyjne pogłębiające umiejętności zawodowe.

Zajęcia sportowo-rekreacyjne z wykorzystaniem nowoczesnej bazy sportowej, w tym: zespołowe gry sportowe, tenis stołowy.