Szkoła posiada bazę do kształcenia ogólnego i zawodowego: 4 bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne, pracownię obsługi konsumenta. Umiejętności praktyczne młodzież nabywa także w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3, które jest częścią Zespołu Szkół Gastronomicznych. Od 1 września 2018r., dzięki realizacji projektu „Gastronomik XXI wieku”, jest to najnowocześniej przystosowana i wyposażona baza lokalowo-dydaktyczna w regionie. Szkoła posiada także pracownie komputerowe, centrum multimedialne, bibliotekę, czytelnię, nową salę gimnastyczną, nową siłownię, nowe boisko wielofunkcyjne, stołówkę oraz bufet.
TC-technik technologii żywności
TE-technik żywienia i usług gastronomicznych
Najstarsza data w historii Zespołu Szkół Gastronomicznych to 4 listopada 1947 roku. Tego dnia Kuratorium Okręgu Szkolnego Białostockiego powołało do życia Państwowe Gimnazjum Gospodarcze w Białymstoku. Funkcję dyrektora nowej placówki oświatowej władze powierzyły pani Albinie Malinowskiej. W ciągu swojej, ponad 75 letniej historii, białostocka szkoła gastronomiczna wielokrotnie zmieniała nazwy, a w ramach swojego funkcjonowania kształciła w wielu zawodach, niekoniecznie związanych bezpośrednio z gastronomią.
Zajęcia pozalekcyjne pogłębiające umiejętności zawodowe.
Zajęcia sportowo-rekreacyjne z wykorzystaniem nowoczesnej bazy sportowej, w tym: zespołowe gry sportowe, tenis stołowy.