- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Opis zawodu
- przygotowuje i wydaje dania zimne, gorące i podstawowe desery
- obsługuje sprzęt gastronomiczny
- planuje żywienie
- organizuje żywienie w produkcji gastronomicznej
- wykonuje usługi gastronomiczne
- organizuje ekspedycje potraw i napojów
Przykładowe miejsca pracy
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia
• organizator usług cateringowych
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
• prowadzić własną działalność