- Nazwa oddziału
-
Wielozawodowy
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Automatyk
Betoniarz-zbrojarz
Blacharz
Blacharz samochodowy
Cieśla
Cukiernik
Dekarz
Drukarz fleksograficzny
Drukarz offsetowy
Elektromechanik
Elektromechanik pojazdów samochodowych
Elektronik
Elektryk
Fotograf
Jeździec
Kaletnik
Kamieniarz
Kelner
Kominiarz
Koszykarz-plecionkarz
Kowal
Krawiec
Kuśnierz
Lakiernik samochodowy
Magazynier-logistyk
Mechanik motocyklowy
Mechanik pojazdów samochodowych
Mechanik precyzyjny
Mechanik-monter maszyn i urządzeń
Mechanik-operator maszyn do produkcji drzewnej
Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych
Mechatronik
Modelarz odlewniczy
Monter budownictwa wodnego
Monter izolacji budowlanych
Monter izolacji przemysłowych
Monter jachtów i łodzi
Monter kadłubów jednostek pływających
Monter konstrukcji budowlanych
Monter sieci i instalacji sanitarnych
Monter sieci i urządzeń telekomunikacyjnych
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Murarz-tynkarz
Obuwnik
Ogrodnik
Operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Operator maszyn i urządzeń przeróbczych
Operator maszyn leśnych
Operator obrabiarek skrawających
Operator procesów introligatorskich
Operator urządzeń przemysłu ceramicznego
Operator urządzeń przemysłu szklarskiego
Optyk-mechanik
Piekarz
Pracownik obsługi hotelowej
Przetwórca mięsa
Przetwórca ryb
Rolnik
Sprzedawca
Stolarz
Ślusarz
Tapicer
Zdun
Zegarmistrz
Złotnik-jubiler
- Opis
-
Sprzedawca HAN.01 Prowadzenie sprzedaży
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży detalicznej oraz hurtowej obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży oraz informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.
Piekarz SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek.
Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.Cukiernik SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.
Blacharz MEC.01 Wykonywanie i naprawa wyrobów z blachy i profili kształtowych
Blacharz samochodowy MOT.01 Diagnozowanie i naprawa nadwozi pojazdów samochodowych
Dekarz BUD.03 Wykonywanie robót dekarsko - blacharskich
Drukarz offsetowy PGF.02 Realizacja procesów drukowania z offsetowych form drukowych
Drukarz fleksograficzny PGF. 01 realizacja procesów drukowania z użyciem fleksograficznych form drukowych
Elektromechanik ELE.01 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń elektrycznych
Elektromechanik pojazdów samochodowych MOT. 02 Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa mechatronicznych systemów pojazdów samochodowych
Elektryk ELE.02 Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych
Fotograf AUD.02 Rejestracja ,obróbka i publikacja obrazu obrazu
Kamieniarz BUD.04 Wykonywanie robót kamieniarskich
Krawiec MOD.03 Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych
Kierowca - mechanik TDR. 01 Eksploatacja środków transportu drogowego
Lakiernik samochodowy MOT.03 Diagnozowanie i naprawa powłok lakierniczych
Magazynier-logistyk SPL.01 Obsługa magazynów
Mechanik monter maszyn i urządzeń MEC. 03 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń
Mechanik motocyklowy MOT.04 Diagnozowanie,obsługa i naprawa pojazdów motocyklowych
Mechanik pojazdów samochodowych MOT.05 Obsługa,diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych
Mechanik precyzyjny MEP.01 Montaż i naprawa maszyn i urządzeń precyzyjnych
Mechatronik ELM.03 Montaż, uruchamianie i konserwacja urządzeń i systemów mechatronicznych
Monter sieci i instalacji sanitarnych BUD.09 Wykonywanie robót związanych z budową, montażem i eksploatacją sieci oraz instalacji sanitarnych
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie BUD.11 Wykonywanie robót montażowych,okładzinowych i wykończeniowych
Murarz – tynkarz BUD.12 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
Ogrodnik OGR.02 Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
Operator obrabiarek skrawających MEC.05 Użytkowanie obrabiarek skrawających
Operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych CHM.01 Obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych
Rolnik ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej
Stolarz DRM.04 Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych
Ślusarz MEC.08 Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
Tapicer DRM.05 Wykonywanie wyrobów tapicerowanych
Zegarmistrz MEP.04 Naprawa zegarów i zegarków
Złotnik - jubiler MEP.05 Wykonywanie i naprawa wyrobów złotniczych i jubilerskich
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących. Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się podczas miesięcznych turnusów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki. Uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych.
Kształcenie we wszystkich zawodach dla których istnieje możliwość realizacji praktyki. Praktyka odbywa się bezpośrednio w zakładach produkcyjnych i usługowych. Posiadamy bogatą bazę dydaktyczną, nowoczesne pracownie. Lokalizacja zapewnia optymalne warunki bezpieczeństwa jest bezpośrednie połączenie PKS i PKP. Szkoła współpracuje ze szkołami Seelow Eberswalde, Cottbus i Guben. Tradycją szkoły jest coroczny pokaz zawodoznawczy organizowany w trakcie Dni otwartych szkoła realizuje programy nauczania w nowoczesnych pracowniach specjalistycznych wyposażonych w sprzęt dydaktyczny.Zajęcia lekcyjne prowadzone przez wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną wykorzystującą nowoczesny sprzęt audiowizualny. Absolwent oddziału przygotowany jest do pracy w zakładzie otwartym, cateringu, samozatrudnienia oraz do dalszego kształcenia.