Zamość
Technikum
Technikum Nr 2 w Zamościu - 1G-technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1G-technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Kwalifikacje

HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


ZADANIA ZAWODOWE

Technik żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:

  • oceniania jakości produktów,

  • przechowywania żywności,

  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

  • obsługi sprzętu gastronomicznego,

  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

  • wydawania dań,

  • oceniania jakości żywności,

  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

  • wykonywania usług gastronomicznych,

  • ekspedycji potraw i napojów.


PERSPEKTYWY PRACY

Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować:

  • w restauracjach,

  • w zakładach gastronomicznych,

  • w hotelach,

  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach,

  • w firmach cateringowych,

  • podczas imprez okolicznościowych,

  • we własnej firmie.