- Nazwa oddziału
-
1 K kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz to niewątpliwie ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników.
Długie doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej pozwala nam zaproponować młodzieży atrakcyjny zawód, który będzie kształcony przez fachową kadrę pedagogiczną będącą fachowcami w gastronomii. W ramach nauki realizowane będą przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz kształcenie praktyczne.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharza będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów;
- przechowywania żywności;
- wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych:
- może usamodzielnić się i rozpocząć pracę zawodową w barach szybkiej obsługi;
- punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach oraz restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Uczeń kształcący się w zawodzie kucharz w trakcie nauki zdaje egzamin z kwalifikacji:
(HGT.02.) Przygotowanie i wydawanie dań.