- Nazwa oddziału
-
TR - technik rolnik
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- Zawody
-
Technik rolnik
- Opis
-
Technik rolnik będzie przygotowany do:
· wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
· prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
· prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich;
· organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej;
· podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.
Nauka trwa 5 lat.
Absolwenci, którzy zdadzą egzamin maturalny mają prawo ubiegania się o przyjęcie na wybraną przez siebie wyższą uczelnię.
Każdy absolwent technikum ma możliwość kontynuowania edukacji i zdobywania wybranych przez siebie zawodów na poziomie średnim.
W zawodzie technik rolnik realizowane będą przedmioty ogólnokształcące, przedmioty zawodowe oraz dwa przedmioty poszerzające wiedzę zawodową:
· - podstawy agrotroniki;
· - pszczelarstwo.
W zakresie rozszerzonym realizowanym przedmiotem będzie:
- geografia.
Kształcenie praktyczne obejmuje: pracownie, zajęcia praktyczne (realizowane w Centrum Kształcenia Praktycznego) i praktykę zawodową w wymiarze 8 tygodni w cyklu nauczania. Praktyki zawodowe organizowane są w nowoczesnych gospodarstwach rolnych. Istnieje możliwość odbywania praktyk w gospodarstwach rodziców.
Szkoła przygotowuje również ucznia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą. Uczniowie chętni mają możliwość odbycia szkolenia z zakresu stosowania środków ochrony roślin i zdobycia kwalifikacji operatora wózka widłowego oraz operatora kombajnów.
Przedmioty punktowane:
· - J. polski;
· - Matematyka;
· - Biologia;
· - Geografia.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
Uczeń może uzyskać dyplom potwierdzający tytuł technika rolnika po zdaniu egzaminu z dwóch kwalifikacji:
ROL.O4. Prowadzenie produkcji rolniczej ;
ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.