- Nazwa oddziału
-
I TTŻ technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności produkuje żywność oraz organizuje i nadzoruje procesy produkcji żywności.
Technik technologii żywności produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, produkuje wyroby piekarskie, produkuje wyroby cukiernicze, produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe, obrabia ryby i produkuje przetwory rybne, organizuje produkcję wyrobów spożywczych, nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych.
Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością. Możesz samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Będziesz pracować w zespole. Twoja praca będzie polegać na ciągłych kontaktach z ludźmi (podwładnymi i przełożonymi).Wykonywać będziesz pracę bardzo urozmaiconą, czynności będą różnorodne i pozbawione rutyny. Będziesz odpowiadać za bezpieczeństwo i pracę podległych pracowników, przebieg produkcji, jakość wyrobów oraz powierzone surowce i maszyny. Możesz ponieść odpowiedzialność materialną za błędne decyzje i niedopełnienie obowiązków. Będziesz musiał zapamiętywać i praktycznie wykorzystywać dużą ilość bardzo różnorodnych informacji.
Skierowania na badania do Przychodni Medycyny Pracy będą wydawane od 20 maja 2024 roku.