- Nazwa oddziału
-
1G-technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka i bloger kulinarny Oddział Przygotowania Wojskowego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- wiedza o społeczeństwie
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kwalifikacje
HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
KLASA WOJSKOWA
ZADANIA ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:
oceniania jakości produktów,
przechowywania żywności,
obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
obsługi sprzętu gastronomicznego,
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
wydawania dań,
oceniania jakości żywności,
planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
wykonywania usług gastronomicznych,
ekspedycji potraw i napojów.
PERSPEKTYWY PRACY
Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować:
w restauracjach,
w zakładach gastronomicznych,
w hotelach,
w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
w firmach cateringowych,
podczas imprez okolicznościowych,
we własnej firmie.