- Nazwa oddziału
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Liczba miejsc
-
20
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- drugi język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kierunek przeznaczony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych osób, które w przyszłości planują założyć własną działalność gospodarczą.
W ramach programów unijnych realizowanych w naszej szkole, uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mają możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do krajów Unii Europejskiej. Obecnie realizowane są staże w Niemczech. Uczniowie odbywają wówczas praktyki w nowoczesnych, doskonale wyposażonych restauracjach i hotelach, gdzie mają możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych, a dodatkowo mogą poznać tradycje, potrawy, zwyczaje i kulturę odwiedzanego kraju.