- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
24
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje
uczniów do świadczenia usług gastronomicznych oraz cateringowych. Dotyczą one
planowania żywienia, sporządzania potraw, jak również organizacji przyjęć i usług
cateringowych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się bardzo dynamicznie. Coraz
wyższe dochody gospodarstw domowych powodują chęć spędzania czasu poza domem wraz
z rodziną. Nie gotujemy w domach, ale udajemy się do wyspecjalizowanych miejsc lub
zamawiamy usługę cateringową do domu. Taki model funkcjonowania rodziny obejmuje
również, do niedawna zarezerwowane dla kuchni domowych, tradycyjne uroczystości
świąteczne. Dlatego też będą powstawać nowe miejsca pracy dla osób posiadających zawód
technika żywienia i usług gastronomicznych.
Pracę w gastronomii jest bardzo łatwo znaleźć zarówno w kraju, jak i zagranicą.
Osoba dobrze przygotowana zawodowo, posiadająca wykształcenie technika żywienia
i usług gastronomicznych jest także przygotowana do prowadzenia własnej działalności
gospodarczej.