Szczecin
Żłobek
Żłobek Nr 8 "Wróbelki"
Adres
Niedziałkowskiego 49, 71-403 Szczecin
Telefon
694049835, 914221553
Fax
914221553
Typ placówki
Żłobek
Zdjęcia
  • Żłobek Nr 8 "Wróbelki"
Opis
Żłobek znajduje się w centrum miasta, z dala od ruchliwych ulic, otoczony zielenią. Jest placówką samorządową z prawie 40-letnią tradycją. Mieści się w 2 budynkach: 1-piętrowym po remoncie generalnym i w budynku parterowym nowo wybudowanym. Obiekt jest ogrodzony, monitorowany, z ogrodem. Parking znajduje się w strefie płatnego postoju – możliwość wykupu abonamentu. Posiada sześć oddziałów: 2 grupy najmłodsze od 4 miesiąca życia do 18 miesiąca życia, 2 grupy średnie od 19 miesiąca do 26 miesiąca
Żywienie
Dieta dziecka od pierwszego do trzeciego roku życia powinna być urozmaicona, to znaczy zawierać różne, odpowiednio dobrane produkty. Zgodnie z wymogami i zaleceniami ekspertów każdego dnia w jadłospisie dziecka powinny znaleźć się różnorodne produkty z 5 podstawowych grup: 1. produkty zbożowe 2. warzywa i owoce 3. mięso, ryby, wędliny, jaja 4. mleko i przetwory mleczne 5. oleje roślinne i masło. Żywienie w żłobku dostosowane jest do wieku dziecka. Zalecane dzienne normy zapotrzebowania na kalorie i składniki pokarmowe dla dzieci w wieku 1-3 r.ż. są opracowane przez zakład Żywienia Dziecka Instytutu Matki i Dziecka. Dla dzieci do 1 r.ż. dieta oparta jest na mleku modyfikowanym oraz przetartej zupie mięsno-jarzynowej i owocach. Jadłospis uwzględniający żywienie dzieci powyżej 1 r.ż. układany jest na dziesięć dni i wywieszany do wiadomości rodziców. Dzieci otrzymują w ciągu dnia w żłobku 4 posiłki: 1. I śniadanie - posiłek mleczny w postaci zupy mlecznej z dodatkiem (kaszy, makaronu, ryżu, klusek lanych, płatków kukurydzianych) lub kawa zbożowa na mleku lub kakao. Ponadto podajemy kromkę pieczywa z masłem, serem, jajkiem, wędliną lub pastą oraz niewielki dodatek warzywny. 2. II śniadanie - owoce lub ciasteczko i sok owocowy lub marchwiowy. 3. Obiad - na II danie podajemy jeden produkt białkowy np. mięso, ryby, drugi węglowodanowy np. ziemniaki, makaron, kasze, ryż oraz warzywa. 4. Zupa obiadowa podawana jest po południowej drzemce. Nie ma możliwości przygotowania diety dla dzieci alergicznych.
Kuchnia centralna (Opis)
Tak
Personel
W żłobku dziećmi opiekuje się wykwalifikowana kadra 24 opiekunek dziecięcych (z wykształceniem medycznym i pedagogicznym). O zdrowie dzieci dba pielęgniarka. Nad utrzymaniem czystości czuwa 6-osobowy personel pomocniczy. Wyżywieniem dzieci zajmują się 3 kucharki, pracujące w nowoczesnej kuchni oraz magazynier. Dwa razy w tygodniu dzieci z grup najstarszych i średnich śpiewają i tańczą wraz z panem rytmikiem. Całością zarządza dyrektor żłobka.
Placówka dotowana
Tak
Łączna liczba miejsc
180
Dodatkowe cechy

 Diety eliminacyjne

 Kuchnia mleczna

 Ogródek

 Osobny budynek

 Parking

 Podjazd dla niepełnosprawnych

 Rytmika

 Winda

 Wózkarnia