Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Technik hotelarstwa/Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa/Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka ,  wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
  • geografia
  • chemia
Zawody

 Technik hotelarstwa

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Zawód: Technik hotelarstwa

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy służby pięter, obsługa konsumenta, pracownia informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego.

W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.

Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

HGT. 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT. 06. Realizacja usług w recepcji

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.

Absolwent może pracować jako:

  • technik hotelarstwa,

  • organizator usług cateringowych,

  • sekretarka, pracownik biurowy,

  • kasjer walutowy,

  • pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej,

  • recepcjonista, inspektor piętra hotelowego, bufetowy (barman), pokojowa,

  • steward, stewardessa,

  • pilot wycieczek, przewodnik turystyczny górski, przewodnik turystyczny miejski, przewodnik turystyczny terenowy.



Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących(w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych.

Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

W trakcie kształcenia uczniowie praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas ośmiotygodniowych praktyk w restauracjach i hotelach w Polsce oraz za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania

Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Miejsca zatrudnienia absolwenta:

  • obiekty zbiorowego wyżywienia,

  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,

  • organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,

  • samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.