- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa/Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka , wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- geografia
- chemia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Zawód: Technik hotelarstwa
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy służby pięter, obsługa konsumenta, pracownia informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego.
W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
HGT. 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskieHGT. 06. Realizacja usług w recepcjiPo ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Absolwent może pracować jako:
technik hotelarstwa,
organizator usług cateringowych,
sekretarka, pracownik biurowy,
kasjer walutowy,
pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej,
recepcjonista, inspektor piętra hotelowego, bufetowy (barman), pokojowa,
steward, stewardessa,
pilot wycieczek, przewodnik turystyczny górski, przewodnik turystyczny miejski, przewodnik turystyczny terenowy.
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących(w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
W trakcie kształcenia uczniowie praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas ośmiotygodniowych praktyk w restauracjach i hotelach w Polsce oraz za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, HiszpaniaEfektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:HGT. 02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT. 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznychPo ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.