- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka , wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:
- język obcy zawodowy,
- technologia gastronomiczna,
- zasady żywienia,
- wyposażenie techniczne,
- przedsiębiorstwo gastronomiczne,
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- usługi gastronomiczne.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:- Sporządzanie potraw i napojów,
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
W toku zajęć uczeń odbywa jedną czterotygodniową praktykę zawodową.
Absolwent potrafi:obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,
dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,
nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,
organizować i nadzorować obsługę konsumentów,
dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,
podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,
przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,
przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,
prawidłowo obsługiwać klienta,
stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,
dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,
organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.