Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka ,  wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język obcy nowożytny
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych


Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:

- język obcy zawodowy,

- technologia gastronomiczna,

- zasady żywienia,

- wyposażenie techniczne,

- przedsiębiorstwo gastronomiczne,

- bezpieczeństwo i higiena pracy,

- usługi gastronomiczne.


Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

  1. Sporządzanie potraw i napojów,
  2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

W toku zajęć uczeń odbywa jedną czterotygodniową praktykę zawodową.


Absolwent potrafi:

  • obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,

  • dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,

  • nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,

  • organizować i nadzorować obsługę konsumentów,

  • dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,

  • podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,

  • przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,

  • przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,

  • prawidłowo obsługiwać klienta,

  • stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,

  • dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,

  • organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,

  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.


Miejsca zatrudnienia absolwenta:

  • obiekty zbiorowego wyżywienia,

  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,

  • organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,

  • samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.