- Nazwa oddziału
-
technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka , wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- geografia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Zawód: technik hotelarstwa
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego oraz francuskiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Absolwent potrafi:
stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,
przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
oceniać jakość świadczonych usług,
sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Zawody dostępne dla absolwenta:technik hotelarstwa,
organizator usług cateringowych,
sekretarka,
pracownik biurowy,
kasjer walutowy,
pracownik biura podróży,
pracownik informacji turystycznej,
recepcjonista,
steward,
stewardessa,
pilot wycieczek,
przewodnik turystyczny górski,
przewodnik turystyczny miejski,
przewodnik turystyczny terenowy,
inspektor piętra hotelowego,
bufetowy (barman),
pokojowa.