Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka ,  wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • język obcy nowożytny
  • geografia
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Zawód: technik hotelarstwa

W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego oraz francuskiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.


Absolwent potrafi:

  • stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,

  • stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,

  • obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,

  • organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,

  • przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,

  • nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,

  • oceniać jakość świadczonych usług,

  • sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,

  • współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,

  • prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,

  • postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,

  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,

  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.


Zawody dostępne dla absolwenta:

  • technik hotelarstwa,

  • organizator usług cateringowych,

  • sekretarka,

  • pracownik biurowy,

  • kasjer walutowy,

  • pracownik biura podróży,

  • pracownik informacji turystycznej,

  • recepcjonista,

  • steward,

  • stewardessa,

  • pilot wycieczek,

  • przewodnik turystyczny górski,

  • przewodnik turystyczny miejski,

  • przewodnik turystyczny terenowy,

  • inspektor piętra hotelowego,

  • bufetowy (barman),

  • pokojowa.