- Nazwa oddziału
-
kucharz/cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka , wychowanie fizyczne (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
Kucharz
- Opis
-
Zawód: kucharz
W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.
Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają w trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
profesjonalnie dekorować potrawy,
sporządzać potrawy i napoje,
planować zakupy,
planować i sporządzać karty menu,
prowadzić działalność gastronomiczną,
obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,
posługiwać się językami obcymi (angielskim),
współpracować w zespole.
Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
Zawód: cukiernik
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej;
- przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej;
- kształcenie zawodowe - w 60% to kształcenie praktyczne;
- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!
Nauczysz się:
wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.