Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - kucharz/cukiernik
Nazwa oddziału

 kucharz/cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny
  • Informatyka ,  Wychowanie fizyczne

Opis

Zawód: kucharz


W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.

Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają w trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;

2) sporządzania potraw i napojów;

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy,

  • sporządzać potrawy i napoje,

  • planować zakupy,

  • planować i sporządzać karty menu,

  • prowadzić działalność gastronomiczną,

  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,

  • posługiwać się językami obcymi (angielskim),

  • współpracować w zespole.

    Ciekawa praca

Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.

Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.

Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.


Zawód: cukiernik


Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

Program nauczania obejmuje:

- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej;

- przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej;

- kształcenie zawodowe - w 60% to kształcenie praktyczne;

- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.


Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:

  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;

  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;

  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;

  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;

  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.