- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
W trakcie kształcenia uczniowie praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas ośmiotygodniowych praktyk w restauracjach i hotelach w Polsce oraz za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.