- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Zawód: Technik hotelarstwa
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak rezerwacja usług hotelarskich, obsługa konsumenta, pracownia informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie.
W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego i niemieckiego.
W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Absolwent może pracować jako:
technik hotelarstwa,
organizator usług cateringowych,
sekretarka, pracownik biurowy,
kasjer walutowy,
pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej,
recepcjonista, inspektor piętra hotelowego, bufetowy (barman), pokojowa,
steward, stewardessa,
pilot wycieczek, przewodnik turystyczny górski, przewodnik turystyczny miejski, przewodnik turystyczny terenowy.