Zespół Szkół Gastronomicznych im. KEN w Sandomierzu to szkoła ponadpodstawowa z ponad 70-letnią tradycją (w tym roku jubileusz 75-lecia szkoły). Kształci nowe pokolenia młodych ludzi, którzy opuszczając szkolne mury z sukcesami podbijają świat. ZSGiH to szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, przygotowująca do studiów i dająca możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Nasi absolwenci bez trudu znajdują pracę w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich (dawniej Zespół Szkół Spożywczych) im. KEN w Sandomierzu wykształcił przeszło 10 tys. Absolwentów stanowiących cenionych pracowników wielu firm i zakładów pracy.
Baza dydaktyczno- techniczna szkoły jest systematycznie modernizowana. Pracownie szkolne a szczególnie gastronomiczne doposażanie są w specjalistyczny sprzęt co przyczynia się do znacznej poprawy warunków kształcenia.
Nasza szkoła proponuje uczniom atrakcyjną ofertę edukacyjną, zapewniając dobre wykształcenie. Wspomagamy wszechstronny rozwój ucznia zgodnie z osobistymi potrzebami i możliwościami. Zapewniamy uczniom właściwe warunki do nauki. Prawidłowo przygotowujemy do życia społecznego w rodzinie i środowisku lokalnym.
Zawód: kucharz z innowacją "fotografia kulinarna"
W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.
Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają w trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
profesjonalnie dekorować potrawy,
sporządzać potrawy i napoje,
planować zakupy,
planować i sporządzać karty menu,
prowadzić działalność gastronomiczną,
obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,
posługiwać się językami obcymi (angielskim),
współpracować w zespole.
Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
W ramach zajęć z fotografii kulinarnej uczeń nabędzie umiejętności jak prawidłowo:
używać i modyfikować światło dzienne na potrzeby zdjęć żywności;
stylizować żywność;
dobierać tło i dodatki w zależności od pożądanego klimatu zdjęcia;
wykorzystywać smartfon do tworzenia zdjęć i albumów.
Zawód: cukiernik z innowacją "candy bar oraz fotografii kulinarnej"
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Program nauczania obejmuje:
przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej;
przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej;
kształcenie zawodowe - w 60% to kształcenie praktyczne;
w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!
Nauczysz się:
wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Zawód: Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Kwalifikacja: HGT. 05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
Zawód ten adresowany jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.
Nauka w tym zawodzie trwa 3 lata.
Pracownik
pomocniczy obsługi hotelowej to zawód, który umożliwia poznanie
zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest
świetnym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie.
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
wykonywania prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
wykonywania czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
wykonywania prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców spożywczych,
sporządzaniem potraw i napojów,
wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
wykonywanie prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej?
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł podjąć pracę w następujących obiektach:
hotele,
pensjonaty,
motele,
domy wycieczkowe.
Zawód: Pracownik pomocniczy gastronomii
Kwalifikacja: HGT.04. - Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Zawód ten jest adresowany jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.
Nauka w tym zawodzie trwa 3 lata i polega na:
wykonywaniu czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,
realizowaniu prac związanych z przechowywaniem żywności,
wykonywaniu prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych,
wykonywaniu prac pomocniczych związanych z obsługą gości, wykonywaniu czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych,
wspomaganiu innych pracowników zakładów gastronomicznych przy wykonywaniu rozmaitych czynności.
Ciekawa praca:
Absolwent tego kierunku może być zatrudniony jako pomocnik w kuchni restauracyjnej, hotelowej, szkolnej lub w ośrodku wypoczynkowym - we wszystkich obiektach, które świadczą usługi gastronomiczne. Oprócz tego, umiejętności, które nabędzie są niezwykle przydatne w codziennym życiu.
Szkoła kształci uczniów w zawodach kucharz i cukiernik od wielu lat, jest również ośrodkiem egzaminacyjnym. Branżowa szkoła I stopnia daje Wam dobre przygotowanie do wykonywania zawodu. Pozwala zdobyć kwalifikacje ułatwiające podjęcie pracy w wybranym zawodzie. Umożliwia dalsze kształcenie w szkołach ponadpodstawowych. Szkoła przygotowuje Was do stosowania nowoczesnych metod wytwarzania i produkcji. W branżowej szkole zdobędziesz pełne kwalifikacje do wykonywania wybranego zawodu.
Zaletą naszej Szkoły w kształceniu w tych zawodach jest możliwość odbywania zajęć praktycznych na miejscu w profesjonalnie przygotowanych pracowniach, jak również u profesjonalnych cukierników. Wielu z absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia znalazło pracę w zawodzie nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami.
Dodatkowo uczniowie mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
- Szkolny Klub PCK w ramach którego można brać udział w wolontariacie;
- Szkolny Klub Sportowy;
- Samorząd Uczniowski;
- Polski Czerwony Krzyż;
- Klub Honorowego Dawcy Krwi "Kropelka".
- Dwór Dwikozy
- Villa Anna w Tarnobrzegu
- Mały Rzym w Sandomierzu
- Hotel pod Ciżemką w Sandomierzu
- Hotel Uroczysko**** w Cedzynie
- Dworek Ojca Mateusza w Sandomierzu
- Widnokrąg w Sandomierzu
- Hotel Basztowy *** w Sandomierzu
- Starostwo Powiatowe w Sandomierzu
- Urząd Miasta w Sandomierzu
- Winnica Św. Jakuba w Sandomierzu
- Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Sandomierzu
- Społeczny Komitet Odnowy Cmentarza Katedralnego w Sandomierzu
- Zamek Królewski w Sandomierzu
- Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sandomierzu
- Państwowa Uczelnia Zawodowa w Tarnobrzegu
- Państwowy Koledż Technologii i Biznesu w Iwanofrankowsku
Jako szkoła możemy poszczycić się wysokim poziomem kształcenia zawodowego. Uczniowie osiągają 100% zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz i cukiernik. Duża ilość absolwentów znajduje zatrudnienie w zawodzie.
Szkoła stwarza warunki do wszechstronnego rozwoju uczniów, rozwijania ich pasji, zainteresowań, a także kreowania postaw prospołecznych. Uczniowie uczestniczą w wielu konkursach i olimpiadach o zasięgu szkolnym, okręgowym i ogólnopolskim, zajmując czołowe miejsca.
Są to między innymi:
- Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Ekogala w Rzeszowie- zdobycie III miejsca i wyróżnienia latach 2016-2018 r.;
- Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK;
- Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK - I miejsce w XXVI mistrzostwach;
- Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Parad pierogów” w partnerskiej szkole w Iwanofrakowsku - zdobycie Grand Prix.
Konkursy językowe:
- Konkurs językowo – plastyczny „Poznaję Szkocję/ Poznaję Austrię”;
- Konkurs na świąteczną kartkę bożonarodzeniową w języku obcym;
- Konkurs językowo - plastyczny "Poznaję Anglię, poznaję Niemcy";
- Konkurs piosenki angielskiej;
Konkursy przedmiotowe:
- "Sandomierz - tu przeszłość z teraźniejszością się splata. Sandomierz moja mała ojczyzna";
- Konkurs recytatorski pod tytułem: „Miłość nie jedno ma imię”;
- Szkolny projekt edukacyjny: Gra miejska „Sandomierz dla Niepodległej”
- „Jeden region-wiele miejsc” - wojewódzki etap konkursu wiedzy o regionie świętokrzyskim.
Turnieje sportowe:
- Turniej Szkół Ponadgimnazjalnych – organizowany od wielu lat przez naszą szkolę. Jest on doskonałą okazją do dobrej zabawy, wymiany doświadczeń i integracji młodzieży szkół ponadgimnazjalnych powiatu sandomierskiego;
- Powiatowy turniej piłki nożnej chłopców;
- Mikołajkowy Turniej Piłki Nożnej Halowej Dziewcząt pod patronatem Starosty Sandomierskiego.
- Dzień pierwszoklasisty „Koty za płoty”- impreza integracyjna dla uczniów rozpoczynających naukę w klasach pierwszych;
- Konkursy gastronomiczne;
- Dzień Języków Obcych - panele dyskusyjne, spotkania z native speakerem oraz wyjątkowymi osobowościami. Dodatkowymi atrakcjami są wystawy, gry i zabawy językowe, konkursy plastyczne;
- „Pasja i sukces” - cykliczne spotkania z absolwentami szkoły, którzy dzielą się swoją pasją i doświadczeniem zawodowym;
- Indywidualne zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki - zajęcia przeznaczone dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi;
- Współpraca z Przytuliskiem na Wiśniowej;
- Wolontariat - współpraca z PCK, WOŚP, zbiórki żywności, Klub Honorowego Dawcy Krwi „Kropelka”;
- Szkolne koło artystyczne - możliwość rozwijania swoich pasji artystycznych. W ramach zajęć uczniowie przygotowują przedstawienia z okazji Dnia Kobiet, Dnia Nauczyciela, uroczystości patriotycznych, Świąt Bożego Narodzenie (jasełka);
- „Uroda Stołów” - cykliczne wystawy związane z aranżacją stołu na różne okazje (stoły bożonarodzeniowe, wielkanocne, bajkowe, międzynarodowe, muzyczne np. „ Co nam w duszy gra”);
- Warsztaty zawodowe - cykliczne warsztaty o różnorodnej tematyce prowadzone przez szefów kuchni, np. cukiernicze, edukacyjno-kulinarne w ramach kampanii „Polska smakuje”, kuchnie świata, „Jedz zdrowo i kolorowo” - witaminy w naszym życiu;
- Wyjazdy szkoleniowe - możliwość udziału w Międzynarodowych Targach Hotelarskich w Kielcach, udział w Kongresie Edukacji Przyszłości oraz Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji, udział w Kongresie Bezpieczeństwa Żywności zorganizowany przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy pomocy i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
- Współpraca z Sanepidem - dzień walki z otyłością, warsztaty z dietetykiem, degustacja potraw dietetycznych przygotowanych przez uczniów w kawiarence, realizacja programu profilaktycznego „Wybierz życie - pierwszy krok”, warsztaty zdrowia i urody kobiety;
- Współpraca ze szkołami podstawowymi i przedszkolami - organizacja warsztatów gastronomicznych, pokazy savoir vivre’u dla uczniów;
- Współpraca ze środowiskiem lokalnym - śniadanie wielkanocne na Zamku Kazimierzowskim, promocja zdrowego stylu życia, obsługa gastronomiczna inauguracji roku akademickiego Wydziału Zamiejscowego UJK w Sandomierzu.
Szkoła jest zlokalizowana w Sandomierzu przy ulicy Wojska Polskiego 22, w pobliżu Dworca Autobusowego w Sandomierzu.
Zapraszamy Cię serdecznie do naszej szkoły!!!
Dzień
otwarty szkoły
23 kwietnia 2024 r. godz. 9.00 – 13.00
Nasi uczniowie i nauczyciele przybliżą Ci atmosferę szkoły ☺☺☺
Skopiuj oraz wejdź w poniższy link i stań się jednym z nas:
https://www.youtube.com/watch?v=LtpZGt3TIfk
Drogi Ósmoklasisto – ciekawe czy odpowiesz?
Skopiuj i wejdź w poniższy link a wygrana w quizie może będzie należeć do Ciebie!!!
Quiz - sporządzanie ciast:
Do zobaczenia wkrótce ☺☺☺
W ramach poszerzania oferty edukacyjnej oraz podnoszenia jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego szkoła współpracuje systematycznie z wieloma firmami, ośrodkami szkoleniowymi i pracodawcami zarówno w kraju jak też za granicą w zakresie organizacji praktyk i staży zawodowych dla uczniów i nauczycieli.
PROJEKTY
Zrealizowano następujące projekty:
Erazmus - „Zawodowo po Europie”– wyjazdy do Hiszpanii, Włoch, Portugalii:
- praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach;
- zwiedzanie regionu.
Edukacja zawodowa w praktyce.
- warsztaty w Wólce Milanowskiej;
- zajęcia z wykorzystaniem platformy e-learningowej;
- praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych;
- płatne staże zawodowe.
Kulinarne Horyzonty - poszerzanie wiedzy i doskonalenie
umiejętności uczniów szkoły branżowej.
W ramach projektu uczniowie uczestniczyli w:
- kursach barmańskim, florystycznym, carvingu, savoir-vivr’u;
- warsztatach „Słodki stół”, „Kuchnie świata” i „Dekoracje cukiernicze”;
- zajęciach z grafiki komputerowej, podstaw fotografii i stylizacji kulinarnej;
- zajęciach dodatkowych z języka polskiego i niemieckiego, przedmiotów zawodowych.
Świętokrzyscy kucharze na rynku pracy.
- warsztaty cukiernicze w Willi Anna
Deutsch Plus - projekt mający na celu promowanie języka
niemieckiego jako języka obcego w szkole.
ZSGiH został członkiem prestiżowej sieci szkół w Polsce wyróżnionych plakietką Deutsch Plus.
W ramach projektu młodzież uczestniczyła w warsztatach z niemieckim raperem Rogerem Rekless.
Irlandia w szkole – projekt organizowany przez Fundację Kultury Irlandzkiej pod honorowym patronatem Konsulatu Irlandii w Poznaniu, mający na celu przybliżenie uczniom kultury, historii i tradycji Zielonej Wyspy.
Programy
profilaktyczne:
- podstępne WZW;
- wybierz życie – pierwszy krok;
- szkoła Promująca Zalecenia Kodeksu Walki z Rakiem;
- warsztaty zdrowia i urody kobiety – profilaktyka nowotworów skóry.
PUZ w Tarnobrzegu
Filia UJK w Sandomierzu