Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej
Zespół szkół
Adres
Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz
Telefon
15 832 22 43
Fax
15 832 22 43
E-mail
Strona www
Dyrektor
Dariusz Łuczak
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • zsgih
  • zsgih
  • Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej
  • zsgih_07
  • zsgih_09
  • zsgih_10
  • zsgih_18
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih_19
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih
  • zsgih
Opis

                        Zespół Szkół Gastronomicznych im. KEN w Sandomierzu to szkoła ponadpodstawowa z ponad 70-letnią tradycją (w tym roku jubileusz 75-lecia szkoły). Kształci nowe pokolenia młodych ludzi, którzy opuszczając szkolne mury z sukcesami podbijają świat. ZSGiH to szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, przygotowująca do studiów i dająca możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Nasi absolwenci bez trudu znajdują pracę w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich (dawniej Zespół Szkół Spożywczych) im. KEN w Sandomierzu wykształcił przeszło 10 tys. Absolwentów stanowiących cenionych pracowników wielu firm i zakładów pracy.

                        Baza dydaktyczno- techniczna szkoły jest systematycznie modernizowana. Pracownie szkolne a szczególnie gastronomiczne doposażanie są w specjalistyczny sprzęt co przyczynia się do znacznej poprawy warunków kształcenia.

                        Nasza szkoła proponuje uczniom atrakcyjną ofertę edukacyjną, zapewniając dobre wykształcenie. Wspomagamy wszechstronny rozwój ucznia zgodnie z osobistymi potrzebami i możliwościami. Zapewniamy uczniom właściwe warunki do nauki. Prawidłowo przygotowujemy do życia społecznego w rodzinie i środowisku lokalnym.


                        Zawód: kucharz z innowacją "fotografia kulinarna"


                        W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

                        W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.

                        Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają w trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

                        Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:

                        1) przechowywania żywności;

                        2) sporządzania potraw i napojów;

                        3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.


                        Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

                        • profesjonalnie dekorować potrawy,

                        • sporządzać potrawy i napoje,

                        • planować zakupy,

                        • planować i sporządzać karty menu,

                        • prowadzić działalność gastronomiczną,

                        • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,

                        • posługiwać się językami obcymi (angielskim),

                        • współpracować w zespole.

                        Ciekawa praca

                        Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.

                        Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.

                        Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.

                        W ramach zajęć z fotografii kulinarnej uczeń nabędzie umiejętności jak prawidłowo:

                        • używać i modyfikować światło dzienne na potrzeby zdjęć żywności;

                        • stylizować żywność;

                        • dobierać tło i dodatki w zależności od pożądanego klimatu zdjęcia;

                        • wykorzystywać smartfon do tworzenia zdjęć i albumów.


                        Zawód: cukiernik z innowacją "candy bar oraz fotografii kulinarnej"


                        Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

                        Program nauczania obejmuje:

                        • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej;

                        • przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej;

                        • kształcenie zawodowe - w 60% to kształcenie praktyczne;

                        • w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.

                        Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

                        Nauczysz się:

                        • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;

                        • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;

                        • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

                        Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

                        • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;

                        • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;

                        • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

                        Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.



                        Zawód: pracownik pomocniczy gastronomii

                        Nauka w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii trwa 3 lata i polega na:

                        • wykonywaniu czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,
                        • realizowaniu prac związanych z przechowywaniem żywności,
                        • wykonywaniu prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych,
                        • wykonywaniu prac pomocniczych związanych z obsługą gości, wykonywaniu czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych,
                        • wspomaganiu innych pracowników zakładów gastronomicznych przy wykonywaniu rozmaitych czynności.

                        Ciekawa praca

                        Absolwent tego kierunku może być zatrudniony jako pomocnik w kuchni restauracyjnej, hotelowej, ośrodka wypoczynkowego, szkolnej – we wszystkich obiektach, które świadczą usługi gastronomiczne. Oprócz tego, umiejętności, które nabędzie są niezwykle przydatne w codziennym życiu.



                        Zawód: pracownik pomocniczy obsługi hotelowej



                        Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej to zawód, który umożliwia poznanie zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest świetnym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie.


                        Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej?

                        W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

                        • wykonywania prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
                        • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
                        • wykonywania czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
                        • wykonywania prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców spożywczych, sporządzaniem potraw i napojów,
                        • wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
                        • wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
                        • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
                        • wykonywanie prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.

                        Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej?

                        Po ukończeniu szkoły będziesz mógł podjąć pracę w następujących obiektach:

                        • hotele,
                        • pensjonaty,
                        • motele,
                        • domy wycieczkowe.

                        Oferta
                        w przygotowaniu
                        Historia

                            Szkoła kształci uczniów w zawodach kucharz i cukiernik od wielu lat, jest również ośrodkiem egzaminacyjnym. Branżowa szkoła I stopnia daje Wam dobre przygotowanie do wykonywania zawodu. Pozwala zdobyć kwalifikacje ułatwiające podjęcie pracy w wybranym zawodzie. Umożliwia dalsze kształcenie w szkołach ponadpodstawowych. Szkoła przygotowuje Was do stosowania nowoczesnych metod wytwarzania i produkcji. W branżowej szkole zdobędziesz pełne kwalifikacje do wykonywania wybranego zawodu.

                            Zaletą naszej Szkoły w kształceniu w tych zawodach jest możliwość odbywania zajęć praktycznych na miejscu w profesjonalnie przygotowanych pracowniach, jak również u profesjonalnych cukierników. Wielu z absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia znalazło pracę w zawodzie nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami.

                            Dodatkowo uczniowie mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

                        Koła zainteresowań

                        • Szkolny Klub PCK w ramach którego można brać udział w wolontariacie;
                        • Szkolny Klub Sportowy;

                                  • Samorząd Uczniowski;
                                  • Polski Czerwony Krzyż;
                                  • Klub Honorowego Dawcy Krwi "Kropelka".
                                  Współpraca z pracodawcami

                                  • Dwór Dwikozy
                                  • Villa Anna w Tarnobrzegu
                                  • Mały Rzym w Sandomierzu
                                  • Hotel pod Ciżemką w Sandomierzu
                                  • Hotel Uroczysko**** w Cedzynie
                                  • Dworek Ojca Mateusza w Sandomierzu
                                  • Widnokrąg w Sandomierzu
                                  • Hotel Basztowy *** w Sandomierzu
                                  • Starostwo Powiatowe w Sandomierzu
                                  • Urząd Miasta w Sandomierzu
                                  • Winnica Św. Jakuba w Sandomierzu
                                  • Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Sandomierzu
                                  • Społeczny Komitet Odnowy Cmentarza Katedralnego w Sandomierzu
                                  • Zamek Królewski w Sandomierzu
                                  • Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sandomierzu
                                  • Państwowa Uczelnia Zawodowa  w Tarnobrzegu
                                  • Państwowy Koledż Technologii i Biznesu w Iwanofrankowsku
                                  Osiągnięcia

                                      Jako szkoła możemy poszczycić się wysokim poziomem kształcenia zawodowego. Uczniowie osiągają 100% zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz i cukiernik. Duża ilość absolwentów znajduje zatrudnienie w zawodzie.

                                      Szkoła stwarza warunki do wszechstronnego rozwoju uczniów, rozwijania ich pasji, zainteresowań, a także kreowania postaw prospołecznych. Uczniowie uczestniczą w wielu konkursach i olimpiadach o zasięgu szkolnym, okręgowym i ogólnopolskim, zajmując czołowe miejsca.

                                      Są to między innymi:

                                  • Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Ekogala w Rzeszowie- zdobycie III miejsca i wyróżnienia latach 2016-2018 r.;
                                  • Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK;
                                  • Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK - I miejsce w XXVI mistrzostwach;
                                  • Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Parad pierogów” w partnerskiej szkole w Iwanofrakowsku - zdobycie Grand Prix.

                                      Konkursy językowe:

                                  • Konkurs językowo – plastyczny „Poznaję Szkocję/ Poznaję Austrię”;
                                  • Konkurs na świąteczną kartkę bożonarodzeniową w języku obcym;
                                  • Konkurs językowo - plastyczny "Poznaję Anglię, poznaję Niemcy";
                                  • Konkurs piosenki angielskiej;

                                      Konkursy przedmiotowe:

                                  • "Sandomierz - tu przeszłość z teraźniejszością się splata. Sandomierz moja mała ojczyzna";
                                  • Konkurs recytatorski pod tytułem: „Miłość nie jedno ma imię”;
                                  • Szkolny projekt edukacyjny: Gra miejska „Sandomierz dla Niepodległej”
                                  • Jeden region-wiele miejsc” - wojewódzki etap konkursu wiedzy o regionie świętokrzyskim.

                                      Turnieje sportowe:

                                  • Turniej Szkół Ponadgimnazjalnych – organizowany od wielu lat przez naszą szkolę. Jest on doskonałą okazją do dobrej zabawy, wymiany doświadczeń i integracji młodzieży szkół ponadgimnazjalnych powiatu sandomierskiego;
                                  • Powiatowy turniej piłki nożnej chłopców;
                                  • Mikołajkowy Turniej Piłki Nożnej Halowej Dziewcząt pod patronatem Starosty Sandomierskiego.

                                  Zajęcia pozalekcyjne

                                  • Dzień pierwszoklasisty „Koty za płoty”- impreza integracyjna dla uczniów rozpoczynających naukę w klasach pierwszych;
                                  • Konkursy gastronomiczne;
                                  • Dzień Języków Obcych - panele dyskusyjne, spotkania z native speakerem oraz wyjątkowymi osobowościami. Dodatkowymi atrakcjami są wystawy, gry i zabawy językowe, konkursy plastyczne;
                                  • Pasja i sukces” - cykliczne spotkania z absolwentami szkoły, którzy dzielą się swoją pasją i doświadczeniem zawodowym;
                                  • Indywidualne zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki - zajęcia przeznaczone dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi;
                                  • Współpraca z Przytuliskiem na Wiśniowej;
                                  • Wolontariat - współpraca z PCK, WOŚP, zbiórki żywności, Klub Honorowego Dawcy Krwi „Kropelka”;
                                  • Szkolne koło artystyczne - możliwość rozwijania swoich pasji artystycznych. W ramach zajęć uczniowie przygotowują przedstawienia z okazji Dnia Kobiet, Dnia Nauczyciela, uroczystości patriotycznych, Świąt Bożego Narodzenie (jasełka);
                                  • Uroda Stołów” - cykliczne wystawy związane z aranżacją stołu na różne okazje (stoły bożonarodzeniowe, wielkanocne, bajkowe, międzynarodowe, muzyczne np. „ Co nam w duszy gra”);
                                  • Warsztaty zawodowe - cykliczne warsztaty o różnorodnej tematyce prowadzone przez szefów kuchni, np. cukiernicze, edukacyjno-kulinarne w ramach kampanii „Polska smakuje”, kuchnie świata, „Jedz zdrowo i kolorowo” - witaminy w naszym życiu;
                                  • Wyjazdy szkoleniowe - możliwość udziału w Międzynarodowych Targach Hotelarskich w Kielcach, udział w Kongresie Edukacji Przyszłości oraz Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji, udział w Kongresie Bezpieczeństwa Żywności zorganizowany przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy pomocy i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
                                  • Współpraca z Sanepidem - dzień walki z otyłością, warsztaty z dietetykiem, degustacja potraw dietetycznych przygotowanych przez uczniów w kawiarence, realizacja programu profilaktycznego „Wybierz życie - pierwszy krok”, warsztaty zdrowia i urody kobiety;
                                  • Współpraca ze szkołami podstawowymi i przedszkolami - organizacja warsztatów gastronomicznych, pokazy savoir vivre’u dla uczniów;
                                  • Współpraca ze środowiskiem lokalnym - śniadanie wielkanocne na Zamku Kazimierzowskim, promocja zdrowego stylu życia, obsługa gastronomiczna inauguracji roku akademickiego Wydziału Zamiejscowego UJK w Sandomierzu.

                                  Zakres wiekowy
                                  15 - 18 lat
                                  Dojazd

                                  Szkoła jest zlokalizowana w Sandomierzu przy ulicy Wojska Polskiego 22, w pobliżu Dworca Autobusowego w Sandomierzu.

                                  Drzwi otwarte

                                  Zapraszamy Cię serdecznie do naszej szkoły!!!


                                  Dzień otwarty szkoły

                                  23 kwietnia 2024 r. godz. 9.00 – 13.00


                                  Nasi uczniowie i nauczyciele przybliżą Ci atmosferę szkoły ☺☺☺


                                  Skopiuj oraz wejdź w poniższy link i stań się jednym z nas:

                                  https://www.youtube.com/watch?v=LtpZGt3TIfk


                                  Drogi Ósmoklasisto – ciekawe czy odpowiesz?

                                  Skopiuj i wejdź w poniższy link a wygrana w quizie może będzie należeć do Ciebie!!!

                                  Quiz - sporządzanie ciast:

                                  https://quizizz.com/join/game/U2FsdGVkX1%252BuwRlzLTOR1FvG2jjgokybbBk8ecajl4KI%252Fh%252F9vdgVZSxpgZlJAxOx?gameType=solo


                                  Do zobaczenia wkrótce ☺☺☺

                                  Kontakty zagraniczne

                                      W ramach poszerzania oferty edukacyjnej oraz podnoszenia jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego szkoła współpracuje systematycznie z wieloma firmami, ośrodkami szkoleniowymi i pracodawcami zarówno w kraju jak też za granicą w zakresie organizacji praktyk i staży zawodowych dla uczniów i nauczycieli.


                                  PROJEKTY

                                  Zrealizowano następujące projekty:

                                      Erazmus - „Zawodowo po Europie”– wyjazdy do Hiszpanii, Włoch, Portugalii:

                                  • praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach;
                                  • zwiedzanie regionu.


                                      Edukacja zawodowa w praktyce.

                                  • warsztaty w Wólce Milanowskiej;
                                  • zajęcia z wykorzystaniem platformy e-learningowej;
                                  • praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych;
                                  • płatne staże zawodowe.


                                      Kulinarne Horyzonty - poszerzanie wiedzy i doskonalenie umiejętności uczniów szkoły branżowej.

                                      W ramach projektu uczniowie uczestniczyli w:

                                  • kursach barmańskim, florystycznym, carvingu, savoir-vivr’u;
                                  • warsztatach „Słodki stół”, „Kuchnie świata” i „Dekoracje cukiernicze”;
                                  • zajęciach z grafiki komputerowej, podstaw fotografii i stylizacji kulinarnej;
                                  • zajęciach dodatkowych z języka polskiego i niemieckiego, przedmiotów zawodowych.


                                      Świętokrzyscy kucharze na rynku pracy.

                                  • warsztaty cukiernicze w Willi Anna


                                      Deutsch Plus - projekt mający na celu promowanie języka niemieckiego jako języka obcego w szkole.

                                      ZSGiH został członkiem prestiżowej sieci szkół w Polsce wyróżnionych plakietką Deutsch Plus.

                                      W ramach projektu młodzież uczestniczyła w warsztatach z niemieckim raperem Rogerem Rekless.

                                      

                                      Irlandia w szkole – projekt organizowany przez Fundację Kultury Irlandzkiej pod honorowym patronatem Konsulatu Irlandii w Poznaniu, mający na celu przybliżenie uczniom kultury, historii i tradycji Zielonej Wyspy.


                                      Programy profilaktyczne:

                                  • podstępne WZW;
                                  • wybierz życie – pierwszy krok;
                                  • szkoła Promująca Zalecenia Kodeksu Walki z Rakiem;
                                  • warsztaty zdrowia i urody kobiety – profilaktyka nowotworów skóry.
                                  Adres email IODO
                                  gradzinski@powiat.sandomierz.pl
                                  Telefon IODO
                                  15 644 10 10 wew. 378
                                  Nazwa i adres jednostki przetwarzającej dane
                                  Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN
                                  E-mail jednostki przetwarzającej dane
                                  zsgih@poczta.onet.pl
                                  Telefon jednostki przetwarzającej dane
                                  15 8322243
                                  Współpraca z uczelniami wyższymi

                                  PUZ w Tarnobrzegu

                                  Filia UJK w Sandomierzu