Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej
Zespół szkół
Adres
Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz
Telefon
15 832 22 43
Fax
15 832 22 43
E-mail
Strona www
Dyrektor
Dariusz Łuczak
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • Oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu
  • Oferta Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu
Opis

Zawód: kucharz


    W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.

Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają w trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;

2) sporządzania potraw i napojów;

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy,

  • sporządzać potrawy i napoje,

  • planować zakupy,

  • planować i sporządzać karty menu,

  • prowadzić działalność gastronomiczną,

  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,

  • posługiwać się językami obcymi (angielskim),

  • współpracować w zespole.

    Ciekawa praca

    Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.

Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.

Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.


Zawód: cukiernik


    Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

    Program nauczania obejmuje:

- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole branżowej;

- przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej;

- kształcenie zawodowe - w 60% to kształcenie praktyczne;

- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.


Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:

  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;

  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;

  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;

  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;

  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Oferta
Historia

Szkoła kształci uczniów w zawodach kucharz i cukiernik od wielu lat, jest również ośrodkiem egzaminacyjnym. Branżowa Szkoła I Stopnia daje Wam dobre przygotowanie do wykonywania zawodu. Pozwala zdobyć kwalifikacje ułatwiające podjęcie pracy w wybranym zawodzie. Umożliwia dalsze kształcenie w szkołach ponadpodstawowych. Szkoła przygotowuje Was do stosowania nowoczesnych metod wytwarzania i produkcji. W Branżowej Szkole zdobędziesz pełne kwalifikacje do wykonywania wybranego zawodu.

    

    Zaletą naszej Szkoły w kształceniu w tych zawodach jest możliwość odbywania zajęć praktycznych na miejscu w profesjonalnie przygotowanych pracowniach, jak również u profesjonalnych cukierników. Wielu z absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia znalazło pracę w zawodzie nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami. 
    

    Dodatkowo uczniowie mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia

Koła zainteresowań
  • Szkolny Klub PCK w ramach którego można brać udział w wolontariacie
    • Szkolny Klub Sportowy
    • Zajęcia z grafiki komputerowej
    • "Podstawy fotografii i stylizacji kulinarnej”
    • "Dekoracje cukiernicze”
    • "Słodki stół”
    • "Savoir-vivre
    • Kuchnie świata”
    Współpraca z pracodawcami


    Hotele:

    • Dwór Dwikozy, ul. Spółdzielcza 12, 27-620 Dwikozy
    • Villa Anna, Al. Warszawska 318, 39-400 Tarnobrzeg
    • Mały Rzym, ul. Okrzei 9, 27-600 Sandomierz
    • Hotel pod Ciżemką, ul. Rynek 27, 27-600 Sandomierz
    Osiągnięcia
    1. 100% zdawalność egzaminów zawodowych.
    2. Duża ilość absolwentów, która znalazła zatrudnienie w zawodzie.
    3. Zdobycie wyróżnień w licznych konkursach gastronomicznych.
    Zajęcia pozalekcyjne
    Udział młodzieży w projekcie „Kulinarne horyzonty - poszerzanie wiedzy i doskonalenie umiejętności uczniów szkoły branżowej”, w ramach którego odbywają się staże, szkolenia np. fotografia kulinarna, carving oraz zajęcia dodatkowe z języka polskiego i niemieckiego, jak również lekcje przygotowujące do egzaminu zawodowego.
    Zakres wiekowy
    15 - 18 lat
    Dojazd
    Szkoła mieści się obok dworca autobusowego w Sandomierzu.
    Drzwi otwarte
    Data podana zostanie w terminie późniejszym.