Zespół Szkół Gastronomicznych im. KEN w Sandomierzu to szkoła ponadpodstawowa z ponad 75-letnią tradycją. Kształci nowe pokolenia młodych ludzi, którzy opuszczając szkolne mury z sukcesami podbijają świat. ZSGiH to szkoła umożliwiająca zdobycie ciekawego zawodu, przygotowująca do studiów i dająca możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Nasi absolwenci bez trudu znajdują pracę w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich (dawniej Zespół Szkół Spożywczych) im. KEN w Sandomierzu wykształcił przeszło 10 tys. Absolwentów stanowiących cenionych pracowników wielu firm i zakładów pracy.
Baza dydaktyczno-techniczna szkoły jest systematycznie modernizowana. Pracownie szkolne a szczególnie gastronomiczne doposażanie są w specjalistyczny sprzęt co przyczynia się do znacznej poprawy warunków kształcenia.
Nasza szkoła proponuje uczniom atrakcyjną ofertę edukacyjną, zapewniając dobre wykształcenie. Wspomagamy wszechstronny rozwój ucznia zgodnie z osobistymi potrzebami i możliwościami. Zapewniamy uczniom właściwe warunki do nauki. Prawidłowo przygotowujemy do życia społecznego w rodzinie i środowisku lokalnym.
Zawód: technik hotelarstwa z innowacją "organizacja i obsługa imprez okolicznościowych"
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak rezerwacja usług hotelarskich, usługi dodatkowe, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Absolwent potrafi:
stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,
przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
oceniać jakość świadczonych usług,
sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Zawody
dostępne dla absolwenta:
technik hotelarstwa,
organizator usług cateringowych,
sekretarka,
pracownik biurowy,
kasjer walutowy,
pracownik biura podróży,
pracownik informacji turystycznej,
recepcjonista,
steward,
stewardessa,
pilot wycieczek,
przewodnik turystyczny górski,
przewodnik turystyczny miejski,
przewodnik turystyczny terenowy,
inspektor piętra hotelowego,
bufetowy (barman),
pokojowa.
Działania w ramach innowacji
Organizacja i obsługa imprez okolicznościowych i masowych;
współpraca z hotelami, restauracjami, kawiarniami;
wycieczki do hoteli i restauracji;
szkolenia i pomoc przy organizacji eventów;
obsługa konferencji, szkoleń, spotkań i innych uroczystości.
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją "dietetyka"
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:
język obcy zawodowy,
technologia gastronomiczna,
zasady żywienia człowieka,
wyposażenie zakładów gastronomicznych,
podstawy żywienia dietetycznego,
bezpieczeństwo i higiena pracy,
pracownia technologii gastronomicznej,
planowanie żywienia człowieka,
informatyka w gastronomii,
usługi gastronomiczne i cateringowe.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
1) Przygotowanie i wydawanie dań,
2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni gastronomicznej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w restauracjach w Polsce i za granicą – np. Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Absolwent potrafi:
obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,
dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,
nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,
organizować i nadzorować obsługę konsumentów,
dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,
podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,
przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe, w tym w warunkach nietypowych,
przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,
prawidłowo obsługiwać klienta,
stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,
dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,
organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Działania w ramach innowacji
spotkania z osobami zajmującymi się usługami dietetycznymi;
realizacja zagadnień z dietetyki i psychologii na przedmiotach zawodowych;
zajęcia pozalekcyjne poszerzające wiedzę uczniów z dietetyki;
cykliczne konkursy z zakresu dietetyki;
wyjazdy i staże z projektów unijnych w kraju i za granicą.
Szkoła kształci uczniów w zawodach od wielu lat, jest również ośrodkiem egzaminacyjnym. Ukończenie technikum gwarantuje uczniowi otrzymanie: świadectwa dojrzałości oraz dyplomu zawodowego technika, potwierdzającego kwalifikacje zawodowe (po zdaniu egzaminu). Absolwenci po ukończeniu szkoły znajdują zatrudnienie w swoim wyuczonym zawodzie, nie tylko w polskich zakładach ale również zagranicą.
Szkolny
Klub PCK, w ramach którego można brać udział w wolontariacie,
Szkolne koło dietetyczne, Szkolny Klub Sportowy oraz Samorząd
Uczniowski.
Dwór Dwikozy
- Villa Anna w Tarnobrzegu
- Mały Rzym w Sandomierzu
- Hotel pod Ciżemką w Sandomierzu
- Hotel Evva **** w Tarnobrzegu
- Bristol**** Art Medical SPA w Busku Zdroju
- Hotel Europa**** w Starachowicach
- Hotel Binkowski w Kielcach
- Hotel Uroczysko**** w Cedzynie
- Dworek Ojca Mateusza w Sandomierzu
- Widnokrąg w Sandomierzu
- Hotel Basztowy *** w Sandomierzu
- Starostwo Powiatowe w Sandomierzu
- Urząd Miasta w Sandomierzu
- Winnica Św. Jakuba Sandomierzu
- Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Sandomierzu
- Zespół Szkół Ekonomicznych w Kielcach
- Państwowa Uczelnia Zawodowa w Tarnobrzegu
- Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach
- Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Sandomierzu
- Społeczny Komitet Odnowy Cmentarza Katedralnego w Sandomierzu
- Zamek Królewski w Sandomierzu
- Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sandomierzu
Jako szkoła możemy poszczycić się wysokim poziomem kształcenia zawodowego. Uczniowie osiągają wysoką zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Od kilku lat średni wynik z obu egzaminów jest wyższy od wyniku w województwie i OKE w Łodzi. Szkoła stwarza warunki do wszechstronnego rozwoju uczniów, rozwijania ich pasji, zainteresowań, a także kreowania postaw prospołecznych.
Uczniowie uczestniczą w wielu konkursach i olimpiadach o zasięgu szkolnym, okręgowym i ogólnopolskim, zajmując czołowe miejsca.
Są to między innymi:
- Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej - finalistka etapu centralnego olimpiady w roku 2018;
- Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomia - 2 miejsce w eliminacjach okręgowych oraz 2 miejsce w etapie centralnym w roku 2022;
- Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Ekogala w Rzeszowie - zdobycie III miejsca i wyróżnienia latach 2016-2018 r.;
- Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK;
- Ogólnopolski Turniej Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”;
- Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK - I miejsce w XXVI mistrzostwach;
- Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Parad pierogów” w partnerskiej szkole w Iwanofrakowsku - zdobycie Grand Prix.
- Ogólnopolski Konkurs „Stulecie Noblowskie W.B.Yeatsa, projekt rocznicowy plakatu” - 1 miejsce 2023r.
- Regionalny Konkurs, pod hasłem „Kapusta – królowa polskich warzyw” - 1 i 3 miejsce 2023r;
- Konkurs Językowo –Graficzny „Hear Us” - 1 miejsce w kategorii szkół ponadpodstawowych 2023r;
- Ogólnopolska Olimpiada Umiejętności Hotelarskich pod hasłem „Hotele są tak dobre jak ludzie” - 1 i 2 miejsce e etapie okręgowym 2023r;
Konkursy
językowe:
Regionalny Konkurs „Język + Zawód = Przyszłość”;
Ogólnopolski Konkurs Języka Angielskiego "Understand";
Konkurs językowo - plastyczny „Poznaję Szkocję/Poznaję Austrię”;
Konkurs na świąteczną kartkę bożonarodzeniową w języku obcym;
Konkurs językowo - plastyczny "Poznaję Anglię, poznaję Niemcy";
Interaktywny konkurs „Verstehen” z języka niemieckiego;
Ogólnopolski konkurs języka niemieckiego Weltsprachen;
Konkurs języka angielskiego „English Ace”;
Konkursu piosenki angielskiej;
Konkurs języka angielskiego "English High Flier";
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy „Archimedes Plus” 30 edycja.
"Sandomierz - tu przeszłość z teraźniejszością się splata. Sandomierz moja mała ojczyzna";
Olimpiada dotycząca wiedzy o Afryce;
Konkurs recytatorski pod tytułem: „Miłość nie jedno ma imię”;
Szkolny projekt edukacyjny: Gra miejska „Sandomierz dla Niepodległej”;
„Jeden region-wiele miejsc” - wojewódzki etap konkursu wiedzy o regionie świętokrzyskim.
Turniej Szkół Ponadgimnazjalnych – organizowany od wielu lat przez naszą szkolę. Jest on doskonałą okazją do dobrej zabawy, wymiany doświadczeń i integracji młodzieży szkół ponadgimnazjalnych powiatu sandomierskiego;
Powiatowy turniej piłki nożnej chłopców;
Mikołajkowy Turniej Piłki Nożnej Halowej Dziewcząt pod patronatem Starosty Sandomierskiego.
ZSGiH
dba również o kształtowanie postaw prospołecznych. Uczniowie
biorą czynny udział w posiedzeniach Młodzieżowej Rady Miasta.
Dzień pierwszoklasisty „Koty za płoty”- impreza integracyjna dla uczniów rozpoczynających naukę w klasach pierwszych;
Dzień Języków Obcych - panele dyskusyjne, spotkania z native speakerem oraz wyjątkowymi osobowościami. Dodatkowymi atrakcjami są wystawy, gry i zabawy językowe, konkursy plastyczne;
„Pasja i sukces”– cykliczne spotkania z absolwentami szkoły, którzy dzielą się swoją pasją i doświadczeniem zawodowym;
Indywidualne zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki – zajęcia przeznaczone dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi;
Współpraca z Przytuliskiem na Wiśniowej;
Wolontariat – współpraca z PCK, WOŚP, zbiórki żywności, Klub Honorowego Dawcy Krwi „Kropelka”;
Szkolne koło artystyczne – możliwość rozwijania swoich pasji artystycznych. W ramach zajęć uczniowie przygotowują przedstawienia z okazji Dnia Kobiet, Dnia Nauczyciela, uroczystości patriotycznych, Świąt Bożego Narodzenie (jasełka);
„Uroda Stołów” - cykliczne wystawy związane z aranżacją stołu na różne okazje (stoły bożonarodzeniowe, wielkanocne, bajkowe, międzynarodowe, muzyczne np. „ Co nam w duszy gra”);
Warsztaty zawodowe – cykliczne warsztaty o różnorodnej tematyce prowadzone przez szefów kuchni, np. cukiernicze, edukacyjno-kulinarne w ramach kampanii „Polska smakuje”, kuchnie świata, „Jedz zdrowo i kolorowo” – witaminy w naszym życiu;
Seminaria – dwudniowe zajęcia, na których młodzież zdobywa nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również doskonali swoje umiejętności praktyczne;
Wyjazdy szkoleniowe – możliwość udziału w Międzynarodowych Targach Hotelarskich w Kielcach, udział w Kongresie Edukacji Przyszłości oraz Salonu Technologii i Wyposażenia dla Edukacji, udział w Kongresie Bezpieczeństwa Żywności zorganizowany przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy pomocy i współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
Święto Młodego Wina – spotkanie z okolicznymi winiarzami na Zamku, przejście w korowodzie ulicami Sandomierza;
Współpraca z Sanepidem – dzień walki z otyłością, warsztaty z dietetykiem, degustacja potraw dietetycznych przygotowanych przez uczniów w kawiarence, realizacja programu profilaktycznego „Wybierz życie – pierwszy krok”, warsztaty zdrowia i urody kobiety;
Współpraca ze Szkołami Podstawowymi i Przedszkolami – organizacja warsztatów gastronomicznych, pokazy savoir vivre’u dla uczniów;
Współpraca ze środowiskiem lokalnym – śniadanie wielkanocne na Zamku Kazimierzowskim, promocja zdrowego stylu życia, obsługa gastronomiczna inauguracji roku akademickiego wydziału zamiejscowego UJK w Sandomierzu.
Szkoła jest zlokalizowana w Sandomierzu przy ulicy Wojska Polskiego 22, w pobliżu Dworca Autobusowego w Sandomierzu.
Zapraszamy Cię serdecznie do naszej szkoły!!!
Dzień otwarty szkoły: 23 kwietnia 2024 r. godz. 9.00 – 13.00
Nasi uczniowie i nauczyciele przybliżą Ci atmosferę szkoły ☺☺☺
Skopiuj oraz wejdź w poniższy link i stań się jednym z nas:
https://www.youtube.com/watch?v=LtpZGt3TIfk
Drogi Ósmoklasisto – ciekawe czy odpowiesz?
Skopiuj i wejdź w poniższe linki a wygrana w quizie może będzie należeć do Ciebie!!!
Zasady racjonalnego odżywiania (dwa poziomy)
https://quizizz.com/join/quiz/602e2615b0f8a6001b3755e1/start?studentShare=true
https://quizizz.com/join/quiz/602e1fafe8fbbd001f1a0730/start?studentShare=true
Do zobaczenia wkrótce ☺☺☺
W ramach poszerzania oferty edukacyjnej oraz podnoszenia jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego szkoła współpracuje systematycznie z wieloma firmami, ośrodkami szkoleniowymi i pracodawcami zarówno w kraju jak też za granicą w zakresie organizacji praktyk i staży zawodowych dla uczniów i nauczycieli.
PROJEKTY
Projekt w trakcie realizacji
Zawodowa autostrada
Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół poprzez:
realizację zajęć dodatkowych i staży uczniowskich,
podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli,
zakup pomocy dydaktycznych niezbędnych do realizacji projektu.
Zrealizowano następujące projekty:
Piramida sukcesu:
zajęcia dodatkowe z przedmiotów maturalnych oraz przedmiotów zawodowych przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie;
szkolenia i kursy: baristyczny, barmański, carvingu, savoir – vivre’u, języka hiszpańskiego, które kończyły się uzyskaniem stosownego certyfikatu;
wyjazdy szkoleniowe do hoteli Bristol**** Art Medical SPA w Busku Zdroju, Europa**** w Starachowicach, Arche**** w Warszawie.
Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy:
wyjazd szkoleniowy uczniów do Hotelu Uroczysko****.
Nowoczesna szkoła zawodowa – nowoczesny region:
wizyta studyjna w Szwajcarii;
wizyta edukacyjna w Kolonii w Niemczech.
Korpus Fachowców:
realizacja innowacyjnego modelu kształcenia praktycznego w Hotelu Binkowski w Kielcach;
praktyka uczniów w hotelu Bristol Art Medical SPA w Busku Zdroju;
udział w II Salonie Produktów Ekologicznych ECO - STYLE - Targi Kielce.
Edukacja zawodowa w praktyce:
warsztaty w Wólce Milanowskiej;
zajęcia z wykorzystaniem platformy e-learningowej;
praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich;
płatne staże zawodowe.
Erazmus „Zawodowo po Europie”– wyjazdy do Hiszpanii, Włoch, Portugalii:
praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach;
zwiedzanie regionu.
Deutsch Plus - projekt mający na celu promowanie języka niemieckiego jako języka obcego w szkole. ZSGiH został członkiem prestiżowej sieci szkół w Polsce wyróżnionych plakietką Deutsch Plus.
W ramach projektu młodzież uczestniczyła w warsztatach z niemieckim raperem Rogerem Rekless.
Irlandia w szkole – projekt organizowany przez Fundację Kultury Irlandzkiej pod honorowym patronatem Konsulatu Irlandii w Poznaniu, mający na celu przybliżenie uczniom kultury, historii i tradycji Zielonej Wyspy.
Programy profilaktyczne:
podstępne WZW;
wybierz życie – pierwszy krok;
szkoła Promująca Zalecenia Kodeksu Walki z Rakiem;
warsztaty zdrowia i urody kobiety – profilaktyka nowotworów skóry.
PUZ w Tarnobrzegu
Filia UJK w Sandomierzu