Zawód: technik hotelarstwa
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego oraz francuskiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Absolwent potrafi:
stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,
przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
oceniać jakość świadczonych usług,
sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Zawody
dostępne dla absolwenta:
technik hotelarstwa,
organizator usług cateringowych,
sekretarka,
pracownik biurowy,
kasjer walutowy,
pracownik biura podróży,
pracownik informacji turystycznej,
recepcjonista,
steward,
stewardessa,
pilot wycieczek,
przewodnik turystyczny górski,
przewodnik turystyczny miejski,
przewodnik turystyczny terenowy,
inspektor piętra hotelowego,
bufetowy (barman),
pokojowa.
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
Przedmiot z
rozszerzonym programem nauczania: język angielski.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:
- język obcy zawodowy,
- technologia gastronomiczna,
- zasady żywienia,
- wyposażenie techniczne,
- przedsiębiorstwo gastronomiczne,
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- usługi gastronomiczne.
Efektem
kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch
kwalifikacji:
- Sporządzanie potraw i napojów,
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
W toku zajęć uczeń odbywa jedną czterotygodniową praktykę zawodową.
Absolwent
potrafi:
obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,
dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,
nadzorować i organizować przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,
organizować i nadzorować obsługę konsumentów,
dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,
podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,
przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,
przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,
prawidłowo obsługiwać klienta,
stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,
dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,
organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,
udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Zawód: technik organizacji turystyki
Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:
- język obcy zawodowy,
- geografia turystyczna,
- marketing w turystyce,
- informacja turystyczna,
- ekonomia w turystyce,
- podstawy psychologii,
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
- bezpieczeństwo i higiena pracy.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
- Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych,
- Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.
W toku zajęć uczeń odbywa trzy czterotygodniowe praktyki zawodowe.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mają możliwość kontynuowania nauki na studiach lub też podjęcia pracy w biurach podróży i wielu innych podmiotach turystycznych.
Szkoła kształci uczniów w zawodach od wielu lat, jest
również ośrodkiem egzaminacyjnym. Ukończenie technikum gwarantuje uczniowi
otrzymanie: świadectwa dojrzałości oraz dyplomu potwierdzającego uzyskanie
tytułu technika, potwierdzającego klasyfikacje zawodowe (po zdaniu egzaminu).
Absolwenci po ukończeniu szkoły znajdują zatrudnienie w swoim wyuczonym
zawodzie nie tylko w polskich zakładach ale również zagranicą.
Hotele:
- Dwór Dwikozy, ul. Spółdzielcza 12, 27-620 Dwikozy
- Villa Anna, Al. Warszawska 318, 39-400 Tarnobrzeg
- Mały Rzym, ul. Okrzei 9, 27-600 Sandomierz
- Hotel pod Ciżemką, ul. Rynek 27, 27-600 Sandomierz