- Nazwa oddziału
-
TG- technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Polskie dziedzictwo kulturowe obfituje w wiele skarbów. Jednym z nich jest tradycyjna, polska kuchnia. Pomimo upływu lat dalej święci ona triumfy w polskich domach i restauracjach, zmienia się jednak świadomość tego, co jemy. Tego jak dobrze, nowocześnie i smacznie gotować można nauczyć się w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. W ramach absolutnego klasyka naszej oferty edukacyjnej proponujemy kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych. W Swarzędzkiej Jedynce przyszli mistrzowie kulinariów uczą się, jak planować żywienie i produkcję gastronomiczną. Poznają podstawy gastronomii oraz sposoby wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych. Ważną częścią edukacji kulinarnej są również podstawy żywienia dietetycznego. W ich ramach uczniowie uczą się, jak przyrządzać wiktuały mądrze i zdrowo.