Poznań
Technikum
Technikum w ZS1 w Swarzędzu - TG- technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 TG- technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Polskie dziedzictwo kulturowe obfituje w wiele skarbów. Jednym z nich jest tradycyjna, polska kuchnia. Pomimo upływu lat dalej święci ona  triumfy w polskich domach i restauracjach, zmienia się jednak świadomość tego, co jemy. Tego jak dobrze, nowocześnie i smacznie gotować można nauczyć się w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. W ramach absolutnego klasyka naszej oferty edukacyjnej proponujemy kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych. W Swarzędzkiej Jedynce przyszli mistrzowie kulinariów uczą się, jak planować żywienie i produkcję gastronomiczną. Poznają podstawy gastronomii oraz sposoby wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych. Ważną częścią edukacji kulinarnej są również podstawy żywienia dietetycznego. W ich ramach uczniowie uczą się, jak przyrządzać wiktuały mądrze i zdrowo.