- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zawodem związanym z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów;
- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym;
- kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej i je dokumentować;
- planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty;
- sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych;
- sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen;
- zastosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych;
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.