- Nazwa oddziału
-
Technik Technologii Żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów.
Technik technologii żywności potrafi:
- wytwarzać wyroby cukiernicze, piekarski, wędliniarskie;
- opracowywać receptury żywnościowe;
- wykorzystać nowoczesne i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności;
- planować i nadzorować procesy produkcji żywności;
- prowadzić badania i próby przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych;
- zastosować język obcy zawodowy;
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.