- Nazwa oddziału
-
IbTH - technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Jeśli chcesz zdobyć zawód cieszący się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy, lubisz pracę z ludźmi, jesteś otwarty i komunikatywny – rozpocznij naukę w technikum hotelarskim.
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia), ponadto zbieranie i gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich.
Niezbędną wiedzę i umiejętności zdobędziesz podczas zajęć z przedmiotów zawodowych m.in.: podstawy hotelarstwa, obsługa informatyczna w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa gości w recepcji, przygotowywanie i podawanie śniadań. Większość z tych zajęć realizowana jest w pracowni hotelarskiej.
Wybierając ten kierunek będziesz miał możliwość uczestniczyć w wycieczkach nie tylko do wysokiej klasy hoteli, ale również do innych obiektów hotelarskich np. pensjonatów, hosteli, ośrodków wczasowych lub na targi hotelarskie, itp.
W trakcie 5-letniego cyklu nauczania będziesz dwukrotnie odbywał praktykę zawodową w klasie III i IV w wymiarze 4 tygodnie (140 godzin) każda.
Masz do wyboru szereg obiektów hotelarskich w okolicy twego miejsca zamieszkania lub w Poznaniu, co daje możliwość zdobycia cennych i przydatnych doświadczeń.
W przypadku problemów ze znalezieniem miejsca praktyki, możesz liczyć na pomoc szkoły!
W trakcie pięcioletniej edukacji przygotowujesz się do zdania matury oraz uzyskania dwóch kwalifikacji:
· kwalifikacja HGT.03 „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie” – egzamin odbywa się pod koniec klasy III.
· kwalifikacja HGT.06 „Realizacja usług w recepcji” – egzamin odbywa się w połowie klasy V.
Po ukończeniu technikum możesz znaleźć pracę jako recepcjonista, kelner, barman, animator, steward, pokojowa w różnego typu obiektach bazy noclegowej, tj. hotelach, motelach, pensjonatach, centrach konferencyjnych, zajazdach, gościńcach, sanatoriach czy ośrodkach wczasowych w kraju lub za granicą; jak również we współczesnej bazie ruchomej np. promowej, kolejowej, lotniczej.
Możesz także podjąć pracę w biurach podróży, agencjach turystycznych, firmach cateringowych, w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w stowarzyszeniach i organizacjach branżowych. Ponadto możesz rozpocząć własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Zdobyta wiedza ułatwi Ci studia na kierunkach hotelarskich prowadzonych na wielu uczelniach wyższych.