Płońsk
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia w Raciążu - I k - kucharz
Nazwa oddziału

 I k - kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych

  • Historia ,  Biologia ,  Geografia ,  Fizyka

Opis

 

Kucharz

 

Kucharz  – zawód znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardzie doceniany. Dobry kucharz obecnie ma możliwość zostać gwiazdą telewizji.

Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

 

Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

·         profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;

·         sporządzaniem potraw i napojów;

·         planowaniem zakupów;

·         planowaniem i sporządzaniem kart menu;

·         obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;

·         poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;

·         współpracą w zespole.

 

Perspektywa zatrudnienia

·         zakłady żywienia zbiorowego, np. stołówki, restauracje, bary, kawiarnie;

·         służba zdrowia, np. sanatoria;

·         placówki prowadzące żywienie zbiorowe, np. domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, pensjonaty, domy wczasowe;

·         przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;

·         pracownik mobilnej bazy gastronomicznej, np. lotniczej, kolejowej i morskiej;

·         możliwość prowadzenia działalności cateringowej oraz obsługa prywatnych imprez.