- Nazwa oddziału
-
I Tż - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód łączący umiejętności sporządzania potraw i napojów zarówno kuchni polskiej, jak i innych narodów, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Ponadto, może wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia różnych grup ludności, dekorowaniem, porcjowaniem i serwowaniem zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta oraz organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych.
Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:
· oceną żywności pod względem towaroznawczym;
· klasyfikacją żywności;
· warunkami przechowywania żywności;
· stosowaniem receptur gastronomicznych;
· metodami utrwalania żywności;
· właściwym doborem surowców i sporządzaniem potraw ;
· stosowaniem właściwych metod i technik kulinarnych;
· monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z GHP, GMP i HACCP;
· planowaniem i oceną żywienia;
· organizowaniem produkcji gastronomicznej;
· planowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych;
Perspektywa zatrudnienia:
- szef kuchni;
- osoba odpowiedzialna za planowanie i organizacje imprez okolicznościowych;
- kierownik restauracji lub stołówki;
- menager zakładu gastronomicznego;
- organizator imprez okolicznościowych;
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
- organizator usług cateringowych;
- pracownik mobilnej bazy gastronomicznej, np. lotniczej, kolejowej i morskiej.