Płońsk
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 1 - 1 k (grupa - kucharz)
Nazwa oddziału

 1 k (grupa - kucharz)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych

  • Historia ,  Biologia ,  Geografia ,  Fizyka

Opis

Kucharz

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • sporządzać potrawy i napoje
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim / rosyjskim)
  • współpracować w zespole

Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych, ponieważ: może usamodzielnić się i rozpocząć pracę zawodową w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach oraz restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów.

Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę w kraju i za granicą!

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek Absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w naszym zespole szkół:

  • w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych zaczynając od II klasy,
  • w branżowej szkole II stopnia.

Po uzupełnieniu kwalifikacji o HGT.12 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.