- Nazwa oddziału
-
1 k (grupa - kucharz)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych
- historia , biologia , geografia , fizyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim / rosyjskim)
- współpracować w zespole
Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych, ponieważ: może usamodzielnić się i rozpocząć pracę zawodową w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach oraz restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów.
Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę w kraju i za granicą!
Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły. Na wniosek Absolwenta, do dyplomu dołącza się Europass - Suplement zawierający opis zawodu i kwalifikacji. Europass wydany jest w języku polskim i angielskim. Uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje Unii Europejskiej.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w naszym zespole szkół:
- w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych zaczynając od II klasy,
- w branżowej szkole II stopnia.
Po uzupełnieniu kwalifikacji o HGT.12 oraz wykształcenia średniego można uzyskać tytuł Technik żywienia i usług gastronomicznych.