- Nazwa oddziału
-
I o/w (grupa - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Opis
-
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje maszyny i urządzenia
na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. Użytkuje maszyny i urządzenia
do przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
oraz do produkcji wyrobów spożywczych. Wykonuje czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych.Perspektywa zatrudnienia
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może podejmować pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne)
i na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:
- dzięki wyjazdom zagranicznym zorganizujesz i
poprowadzisz działalność gospodarczą;
- będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z
systemem HACCP (ang. Hazard Analysis
and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych
wyrobów;
- zaplanujesz operacje technologiczne związane z
produkcją;
- poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej
żywności;
- będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę
kontrolno-pomiarową stosowaną w zakładach przemysłu spożywczego;
- będziesz przestrzegał zasad rozmieszczania
surowców i półproduktów
oraz warunków ich magazynowania; - zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu
organizacji procesów technologicznych;
- poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń
przemysłu spożywczego;
- warunkiem
przyjęcia do szkoły jest zawarcie umowy o pracę w celu przygotowania
zawodowego.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może na dalszym etapie kształcenia uzyskać dyplom w zawodach technik przetwórstwa mleczarskiego lub technik technologii żywności.
Kształcenie praktyczne w zawodach operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz technik przetwórstwa mleczarskiego przewidziane jest we współpracy z zakładem produkcyjnym Polmlek - dzięki wyjazdom zagranicznym zorganizujesz i
poprowadzisz działalność gospodarczą;