Płońsk
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia w Raciążu - I o/w (grupa - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego)
Nazwa oddziału

 I o/w (grupa - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  biologia ,  geografia ,  fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

Opis

 

Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje maszyny                     i urządzenia
na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. Użytkuje maszyny             i urządzenia
do przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
oraz do produkcji wyrobów spożywczych. Wykonuje czynności związane                   z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych.

Perspektywa zatrudnienia

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może podejmować pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne)
i  na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • dzięki wyjazdom zagranicznym zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów;
  • zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją;
  • poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
  • będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w zakładach przemysłu spożywczego;
  • będziesz przestrzegał zasad rozmieszczania surowców i półproduktów
    oraz warunków ich magazynowania;
  • zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu organizacji procesów technologicznych;
  • poznasz  zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego;
  • warunkiem przyjęcia do szkoły jest zawarcie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może na dalszym etapie kształcenia uzyskać dyplom  w zawodach technik przetwórstwa mleczarskiego lub technik technologii żywności.

Kształcenie praktyczne w zawodach operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz  technik przetwórstwa mleczarskiego przewidziane jest we współpracy z zakładem produkcyjnym Polmlek