- Nazwa oddziału
-
I Tż/Tp ( grupa - technik przetwórstwa mleczarskiego)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się organizacją i zarządzaniem produkcją artykułów mleczarskich.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
· wytwarzania wyrobów mleczarskich;
· obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich;
· planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich;
· pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
· wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,
· obsługiwania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,
· magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków
transportu wewnętrznego;
· oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
Ponadto, wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności dzięki, którym będziesz:
· rozróżniał surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów spożywczych;
· rozróżniał operacje i procesy wykorzystywane w produkcji żywności;
· rozróżniał maszyny i urządzenia stosowane w procesach technologicznych produkcji wyrobów spożywczych, utrwalania żywności, pakowania i konfekcjonowania produktów spożywczych, mycia i dezynfekcji opakowań, pomieszczeń, maszyn
i urządzeń oraz urządzenia energetyczne, urządzenia do uzdatniania wody, oczyszczania ścieków i powietrza stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;· umiał charakteryzować procesy technologiczne produkcji wyrobów spożywczych;
· umiał charakteryzować systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
· stosował programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
Perspektywa zatrudnienia:
Po ukończeniu technikum przetwórstwa mleczarskiego można pracować w dowolnym podmiocie gospodarczym (organizacji) prowadzącym produkcje artykułów mleczarskich bez względu na formę prawną czy własnościową.
Kształcenie praktyczne w zawodach operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz technik przetwórstwa mleczarskiego przewidziane jest we współpracy z zakładem produkcyjnym Polmlek Raciąż.