- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , geografia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Szkoła Branżowa I stopnia w zawodzie kucharz pozwala na rozwijanie swoich pasji. Gotowanie to sztuka, a kucharz to artystyczny zawód przyszłości. Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków społeczeństwa powodują, że zawód kucharza staje się zawodem modnym i poszukiwanym.
U nas nauczysz się:
• sporządzać potrawy i napoje,
• profesjonalnie dekorować potrawy,
• przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
• planować zakupy,
• planować i sporządzać karty menu,
• prowadzić własną działalności gospodarczą.
Dodatkowo oferujemy:
• kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski, carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach),
• możliwość uczestnictwa w pokazach, wyjazdy na targi branżowe.
Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie kucharz:
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
• kucharz lub szef kuchni,
• organizator imprez okolicznościowych,
• pracownik firmy cateringowej.
MIEJSCA PRACY:
• restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne, stołówki,
• pokłady statków,
• punkty małej gastronomii,
• gospodarstwa agroturystyczne,
• firmy cateringowe,
• własna działalność gospodarcza.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.Zdobywane kwalifikacje:
1.Sporządzanie potraw i napojów.