Ostrzeszów
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 1 - Kucharz
Nazwa oddziału

 Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  geografia

Zawody

 Kucharz

Opis

Szkoła Branżowa I stopnia w zawodzie kucharz pozwala na rozwijanie swoich pasji. Gotowanie to sztuka, a kucharz to artystyczny zawód przyszłości. Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków społeczeństwa powodują, że zawód kucharza staje się zawodem modnym i poszukiwanym.
U nas nauczysz się:
•    sporządzać potrawy i napoje,
•    profesjonalnie dekorować potrawy,
•    przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
•    planować zakupy,
•    planować i sporządzać karty menu,
•    prowadzić własną działalności gospodarczą.
Dodatkowo oferujemy:
•    kursy: barmański (dla uczniów pełnoletnich), kelnerski,  carvingu (umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach),
•    możliwość uczestnictwa w pokazach, wyjazdy na targi branżowe.
Absolwent po ukończeniu szkoły w zawodzie kucharz:
ZNAJDZIE PRACĘ W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:
•    kucharz lub szef kuchni,
•    organizator imprez okolicznościowych,
•    pracownik firmy cateringowej.
MIEJSCA PRACY:
•    restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne, stołówki,
•    pokłady statków,
•    punkty małej gastronomii,
•    gospodarstwa agroturystyczne,
•    firmy cateringowe,
•    własna działalność gospodarcza.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

Zdobywane kwalifikacje:
1.Sporządzanie potraw i napojów.