- Nazwa oddziału
-
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych (z umiejętnościami barmana i dietetyka).
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i chcących pogłębić wiedzę dotyczącą sztuki kulinarnej. Moda na „zdrową kuchnię” stwarza duże możliwości rozwoju i czyni ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim i zagranicznym rynku pracy. Nauka w tym zawodzie daje wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji.
Uczniom oferujemy:
- specjalistyczne pracownie: gastronomiczną i obsługi konsumenta,
- możliwość zdobycia kwalifikacji: barmańskich i w zakresie dietetyki,
- przygotowanie do prowadzenia własnej gastronomii,
- przygotowanie do pracy zawodowej i rozwijania pasji na studiach,
- praktyki zagraniczne w ramach projektu „Erasmus+”,
- współpracę z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.
Kierunek przygotowuje do pracy w zawodach:
- szef kuchni,
- barman,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- manager restauracji,
- organizator imprez okolicznościowych,
- organizator usług cateringowych lub pracownik firmy cateringowej,
- pracownik w zakresie gastronomii: morskiej, kolejowej.
Po ukończeniu kierunku uczeń potrafi:
- sporządzać i wydawać potrawy, wyroby ciastkarskie i napoje,
- planować posiłki zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych,
- przygotować oferty usług gastronomicznych w oparciu o oczekiwania gości.
Dodatkowo absolwent zdobędzie wiedzę i umiejętności jako barman i dietetyk.
Zdobywane kwalifikacje:
1. Przygotowanie i wydawanie dań.
2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.