Ostróda
Technikum
Technikum nr 3 (Rolnik) w Ostródzie - TTŻ - Technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 TTŻ - Technik technologii żywności

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia ,  chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Klasa 1TTŻ - Technik technologii żywności
Okres nauki 5 lat

Kwalifikacje:

  1. SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
  2. SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Dodatkowe kwalifikacje i umiejętności:

  • Kurs na prawo jazdy kat. B - samochód osobowy
  • Kurs dietetyka
  • Kurs carvingu, baristy i barmana
  • Dietetyka i suplementacja

Opis zawodu:

Technik technologii żywności to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i tajnikami prowadzenia działalności gastronomicznej. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności gastronomicznej, zna zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych, potrafi sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem.

Praktyki zawodowe:

  • 2 tygodnie w klasie II
  • 3 tygodnie w klasie III
  • 3 tygodnie w klasie IV

Praca zawodowa

Technik technologii żywności może podjąć pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach spożywczych, zakładach gastronomicznych, placówkach żywienia zbiorowego lub otworzyć własną działalność gospodarczą.