- Nazwa oddziału
-
TTŻ - Technik technologii żywności
- Liczba miejsc
-
0
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia , chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Klasa 1TTŻ - Technik technologii żywności
Okres nauki 5 latKwalifikacje:
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Dodatkowe kwalifikacje i umiejętności:
- Kurs na prawo jazdy kat. B - samochód osobowy
- Kurs dietetyka
- Kurs carvingu, baristy i barmana
- Dietetyka i suplementacja
Opis zawodu:
Technik technologii żywności to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i tajnikami prowadzenia działalności gastronomicznej. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności gastronomicznej, zna zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych, potrafi sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem.