Ostróda
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 3 (Rolnik) w Ostródzie - F - Kucharz (warsztaty szkolne / młodociany pracownik)
Nazwa oddziału

 F - Kucharz (warsztaty szkolne / młodociany pracownik)

Liczba miejsc

 15

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia ,  geografia ,  chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

Klasa 1F - Kucharz 

3 lata nauki

10 lipca 2025 - godz. 10:00 - spotkanie w sprawie przydziału zakładów pracy (ewentualna decyzja o utworzeniu grupy szkolnej)

Nauka na zasadach młodocianego pracownika. W przypadku niewystarczającej ilości miejsc u pracodawców, gwarantujemy zajęcia praktyczne w szkole.

Młodociany pracownik - praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładzie pracy z którym uczeń podpisuje umowę o pracę.

Ilość dni zajęć praktycznych:

klasa I - 1 dzień

klasa II - 2 dni

klasa III - 2 dni

Za świadczoną pracę młodociany otrzymuje wynagrodzenie

w pierwszym roku nauki - nie mniej niż 8% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia,

w drugim roku nauki - nie mniej niż 9%

w trzecim roku nauki - nie mniej niż 10%

Za zajęcia praktyczne w szkole uczniowie nie otrzymują wynagrodzenia.

Kwalifikacja:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Dodatkowe kwalifikacje:

  • kurs barmański
  • kurs baristy

Opis zawodu:

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.

Praca zawodowa:

Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, placówki oświatowe, internaty, stołówki, jadłodajnie, gospody, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.