Ostróda
Technikum
Technikum Nr 1 (ZSZiO) w Morągu - B TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nazwa oddziału

 B TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 


Zdobędziesz umiejętność organizacji pracy w zakresie produkcji gastronomicznej i obsługi konsumentów. Poznasz zasady układania jadłospisów i zestawów potraw oraz prowadzenia dokumentacji rachunkowej zakładu gastronomicznego. To zawód dla komunikatywnych, odpowiedzialnych, mających predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą.

Ukończenia technikum daje możliwość podjęcia pracy jako szef kuchni, kucharz, menadżer zakładu gastronomicznego, kierownik do spraw żywienia, organizator imprez okolicznościowych, pracownik firmy cateringowej, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej lotniczej, morskiej i kolejowej, daje możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.