- Nazwa oddziału
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Liczba miejsc
-
18
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
NOWE SPECJALIZACJE:
BARMAN/BARISTA
TRENER DIETETYKI I FITNESS
Okres nauki: 5 lat
Kim jest?
Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole.
K1 – HGT.02.Przygotowywanie i wydawanie dań
K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności.
Będziesz potrafił:
- Sporządzać potrawy i napoje
- Przechowywać żywność
- Organizować żywienie i usługi gastronomiczne
- Planować i oceniać żywność
- Organizować produkcję wykonywać usługi gastronomiczne
Gdzie do pracy.
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, hotelach, stołówkach, klubach, pizzeriach, firmach cateringowych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, firmach dietetycznych, siłowniach. Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć.
W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
- Zasady żywienia
- Obsługa konsumenta
- Język obcy – zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia planowania żywienia i usług gastronomicznych
- Pracownia obsługi konsumenta
- Warsztaty carvingu
- Warsztaty baristyczne
Praktyka zawodowa:
Klasa II - 4 tygodnie
Klasa III - 4 tygodnie
Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:
Język angielski
Geografia