- Nazwa oddziału
-
I G-technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
32
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętność:
A. w zakresie przygotowywania i wydawania dań:
1) oceny jakości surowca,
2) przechowywania żywności,
3) przygotowania produktów i stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań,
B. w zakresie organizacji żywienia i usług gastronomicznych:
1) oceniania jakości żywności,
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
4) wykonywania usług gastronomicznych,
5) ekspedycji potraw i napojów.