- Nazwa oddziału
-
1 TK - technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , chemia (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- język angielski
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH - MENADŻER GASTRONOMII wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, obsługą kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji oraz świadczeniem gastronomicznych usług cateringowych. Do głównych zadań kelnera można zaliczyć: przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, doradzanie i udzielanie gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów, inkasowanie należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych, sporządzanie potraw i napojów w obecności gości.
Technik usług kelnerskich, jak każdy pracownik gastronomii, jest zobowiązany do przestrzegania obowiązujących procedur zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i wysoką jakość żywności. Ze względu na bezpośredni kontakt z gośćmi kelner staje się odpowiedzialny za odpowiednie ich przyjęcie, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym.
Program nauczania obejmuje:-
przedmioty ogólnokształcące,
naukę dwóch języków obcych – język angielski i język niemiecki, - przedmioty rozszerzone: biologia, język angielski,
- przedmioty zawodowe,
- praktyki
zawodowe.
Szkoła organizuje ponadto kursy doskonalące umiejętności zawodowe: zdobnictwo cukiernicze, barmański, baristyczny, kelnerski oraz obsługi kas fiskalnych pozwalające uczniom zdobycie dodatkowych kwalifikacji zawodowych poświadczonych zaświadczeniem o ich ukończeniem.
Tytuł Technika usług kelnerskich absolwent otrzyma po zdaniu egzaminów z dwóch kwalifikacji:
- HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
- HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może zdawać egzamin maturalny, który umożliwia kontynuowanie nauki na studiach wyższych na kierunkach: technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, gastronomia i hotelarstwo i inne.
Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie technik usług kelnerskich. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.
-
przedmioty ogólnokształcące,