Iława
Technikum
Technikum nr 2 w Iławie w Zespole Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie - Technik żywienia i usług gastornomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastornomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone

matematyka

język angielski

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Uczeń potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować? wnętrza sal konsumpcyjnych.


NAUCZYSZ SIĘ

- urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety,

- umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,

- estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumenta,
- aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
- sporządzać potrawy i napoje. (Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza.)
- wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia,     organizowaniem i wykonywaniem usług.
- posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
- planować i oceniać jadłospisy.
- obliczać wartość odżywczą i energetyczną posiłków,
- układać menu codzienne i okolicznościowe.
- korzystać z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
- przedstawiać ofertę usług gastronomicznych.