- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastornomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich przedsiębiorczych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Uczeń potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować? wnętrza sal konsumpcyjnych.
NAUCZYSZ SIĘ- urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety,
- umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumenta,
- aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
- sporządzać potrawy i napoje. (Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza.)
- wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
- posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
- planować i oceniać jadłospisy.
- obliczać wartość odżywczą i energetyczną posiłków,
- układać menu codzienne i okolicznościowe.
- korzystać z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
- przedstawiać ofertę usług gastronomicznych.