- Nazwa oddziału
-
1 cuk/m Cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny , muzyka , plastyka , historia , wiedza o społeczeństwie , biologia , geografia , chemia , fizyka , informatyka , technika , wychowanie fizyczne , edukacja dla bezpieczeństwa (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądam. Dlatego też w tym zawodzie wymagana jest zarówno znajomość różnorodnych przepisów, umiejętność łączenia ze sobą smaków, jak i posiadanie cech mających z cukiernictwem na pozór mało wspólnego, np. zdolności manualne, cierpliwość, czy też bogata wyobraźnia. Od cukiernika wymaga się również wyczucia estetyki, dobrej organizacji pracy, a także oczywiście umiejętności obsługi maszyn i urządzeń niezbędnych w tym fachu. Zajęcia praktyczne odbywają się w zakładach pacy - klasa dla młodocianych pracowników.