Technikum Nr 3 kształci obecnie w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem maturalnym oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie.
Absolwent po zdaniu egzaminu maturalnego może kontynuować naukę na dowolnej wyższej uczelni. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym i przeprowadza egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Nasze atuty:
* wykwalifikowana, doświadczona i życzliwa kadra oraz przyjazna atmosfera,
* rzetelne przygotowanie do egzaminów zawodowych i matury,
* monitorowany budynek szkoły,
* pracownie wyposażone w nowoczesny sprzęt: gastronomiczna, obsługi konsumenta, hotelarska, językowa,
* specjalistyczne pracownie komputerowe: planowania żywienia, obsługi informatycznej w hotelarstwie,
* dostęp do internetu w każdej sali lekcyjnej,
* dziennik elektroniczny,
* biblioteka – centrum multimedialne,
* sala gimnastyczna wraz z zapleczem i siłownia,
* pozyskujemy fundusze unijne w celu podniesienia jakości kształcenia,
* nasi absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami, doskonałymi fachowcami w swoim zawodzie.
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w renomowanych hotelach i restauracjach nie tylko w powiecie giżyckim, także na terenie kraju i za granicą.
UWAGA!
Kandydaci są zobowiązani dołączyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w wybranym zawodzie.
Skierowania na badania lekarskie kandydaci otrzymują w sekretariacie szkoły. Badania są bezpłatne.
CHARAKTERYSTYKA ZAWODÓW:
TECHNIK LOGISTYK:
W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje:
1. Obsługa magazynów.
2. Organizacja transportu.
Po zdaniu egzaminu z dwóch kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik logistyk.
Technik logistyk przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• przyjmowania i wydawanie towarów z magazynu,
• przechowywania towarów,
• prowadzenia dokumentacji magazynowej,
• planowania, organizowania i dokumentowania procesów transportowych,
• planowania, organizowania i dokumentowania procesów spedycyjnych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH:
W trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje:
1) Sporządzanie potraw i napojów.
2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS – aneks do dyplomu w języku angielskim i języku polskim uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Absolwent przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
• sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
• planowania i oceny żywienia,
• organizowania produkcji gastronomicznej,
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.Strona internetowa szkoły
Decyzją Kuratora Oświaty i Wychowania z dniem 1 września 1991r. otwarto Technikum Gastronomiczne w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku, w którym utworzono klasę o specjalności żywienie zbiorowe.
Od 2002r. w Technikum Gastronomicznym kształcono w zawodach:
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- technik organizacji usług gastronomicznych.
Od 2003r. - również w zawodzie technik hotelarstwa.
Od 1 września 2005r. nazwa szkoły została zmieniona na Technikum Nr 3 i kształcono w następujących zawodach:
- technik organizacji usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa,
- technik żywienia i gospodarstwa domowego,
- kucharz.
Od 1 września 2012r. (reforma) trzy zawody gastronomiczne: technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego zostały zastąpione jednym: technik żywienia i usług gastronomicznych.
Młodzież może rozwijać swoje pasje i zainteresowania na różnych zajęciach dodatkowych organizowanych przez szkołę, m.in. w zajęciach pozalekcyjnych gastronomicznych, hotelarskich, turystycznych, językowych, decoupage, z piłki siatkowej, koszykowej, nożnej, wolontariackich.
W szkole odbywają się również dodatkowe zajęcia dla maturzystów z przedmiotów maturalnych, zajęcia wyrównawcze z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych.
W każdym roku szkolnym możliwe jest uruchomienie działalności kół zainteresowań stosownie do zgłoszonych przez uczniów potrzeb.
Technikum Nr 3 realizuje projekty unijne, w ramach których uczniowie odbywają praktyki w zagranicznych hotelach i restauracjach
w Niemczech (Drezno), Wielkiej Brytanii (Plymouth), Hiszpanii (Walencja, Malaga)
Szkoła bierze czynny udział w projektach realizowanych wspólnie z Litwą (konkursy, wyjazdy, festyny, praktyki, obozy).
OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW NA PRZESTRZENI LAT
GASTRONOMIA I HOTELARSTWO
2019:
VI-ty Ogólnopolski Konkurs Kulinarny –Literacka Kuchnia:
I miejsce w kategorii deser,
I miejsce w kategorii literackość,
I miejsce – wyróżnienie Akademii Czekolady- Barry Callebaut Polska sp. z o.o Łódź.
Nagroda specjalna – Wydział Rozwoju
Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział- Pruszcz Gdański,
I miejsce Mistrzostwa Powiatu w Drużynowych Zawodach Tenisa Stołowego szkół ponadgimnazjalnych,
II miejsce Mistrzostwa powiatu w halowej piłce nożnej szkół ponadgimnazjalnych kat. chłopców,
II miejsce Mistrzostwa Powiatu w piłce siatkowej w kategorii dziewcząt,
II miejsce dziewcząt w Mistrzostwa Powiatu w biegach sztafetowych dziewcząt i chłopców,
III miejsce chłopców w Mistrzostwa Powiatu w biegach sztafetowych dziewcząt i chłopców.2018:
I miejsce w Szkolnym Festiwalu Filmów Reklamowych,
Nagroda publiczności w Szkolnym Festiwalu Filmów Reklamowych.
2017:
Wyróżnienie Starosty Powiatu Mrągowskiego na Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno - Językowym w Mrągowie,
VII Międzyszkolny Konkurs "Wiedzy o turystyce i hotelarstwie" w Elblągu - VII miejsce,
I miejsce i II miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych w II Edycji Konkursu.: Zagrajmy bez prądu".
2016:
Wojewódzki Konkurs Kulinarny o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” :
Temat: "Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”
- II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku uczące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Jury „Koneserów Smaku” przyznało naszym uczestniczkom konkursu nagrodę publiczności.
VII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno - Językowy w Mrągowie:
Tematyka konkursu: zrazy mięsne.
Język niemiecki:
- I miejsce: „Zrazy z piersi kurczaka na szparagowym dywanie”.
Język angielski:
- I miejsce: „Zrazy schabowe z kaszą gryczaną i grillowanymi warzywami”,
- III miejsce "Zrazy z piersi kurczaka".
2015:
VI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno - Językowy w Mrągowie:
Kategoria język angielski:
- I miejsce – „Polędwiczki wieprzowe z sosem truskawkowym”.
Kategoria język niemiecki:
- II miejsce - „Wątróbka wieprzowa z sosem z szalotki”.
2014:
V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy w Mrągowie:
Kategoria język angielski:
- I miejsce oraz wyróżnienie starosty - „Schab wieprzowy z sosem grzybowym i knedlikami”.
- wyróżnienie starosty - „Medalion wieprzowy z puree marchewkowym”.
Kategoria język niemiecki:
- II miejsce - „Sznycel grillowany bakłażanem i pomidorem koktajlowym”.
Konkurs Gastronomiczny „Ugotuj sobie sukces” w Lidzbarku Warmińskim:
II miejsce - „Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami”.
2013:
VIII Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Mrągowie (temat: „Fantazje naleśnikowe”):
I miejsce – „Naleśniki z mięsem z brokułami duszonymi na maśle i sosem pieczarkowym”.
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny o Chochlę Burmistrza Miasta Giżycka:
I miejsce:Filet z mazurskiego sandacza,
III miejsce: Pstrąg pieczony w szynce.
IV Międzyszkolny Konkurs Językowo - Gastronomiczny w Mrągowie:
Kategoria język angielski:
- I miejsce.
Kategoria język niemiecki:
- I miejsce.
- III miejsce Regionalny Konkurs Wiedzy o Hotelarstwie i Gastronomii w Ełku:
- II miejsce.
2012:
III Międzyszkolny Konkurs Językowo - Gastronomiczny w Mrągowie:
Kategoria język angielski:
- I miejsce - "Włoskie pierożki z mazurskim nadzieniem z sosem ze skarmelizowanego pora",
- III miejsce - "Podwędzane cannelloni z warzywami na purée ziemniaczanym".
2011:
II Międzyszkolny Konkurs Językowo-Gastronomiczny w Mrągowie:
Kategoria język niemiecki:
- I miejsce -„Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i zielonym pieprzem”,
- II miejsce - „Roladki z kurczaka z warzywami z sosem śmietanowym”.
Kategoria język angielski:
- III miejsce - „Kaczka z warzywami” XIII Konkurs "Rewia stołów" w Mrągowie:
- II miejsce - organizacja stołu "Calineczka",
- I miejsce - konkurencja " Bieg kelnerów".
2010:
I Międzyszkolny Konkurs Językowo-Gastronomiczny w Mrągowie:
- II miejsce - prezentacja potrawy w języku niemieckim,
- Wyróżnienie za sporządzenie i jakość potrawy przez jury części gastronomicznej.
2009:
XIV Wojewódzki Konkurs Kulinarny „”Mistrz Szkolnej Patelni”:
- I miejsce - nagroda publiczności,
- II miejsce - drużynowo,
- III miejsce - indywidualnie.
2008:
XIII Wojewódzki Konkurs Kulinarny „”Mistrz Szkolnej Patelni” - Elbląg:
- I miejsce.
INNE:
2019:
Wyróżnienie konkursu "Miłosierdzie drogą do świętości" podczas Gali Wolontariatu w Ełckim Centrum Kultury w Ełku
Wyróżnienie na XXI Powiatowym Turnieju Pięknego Czytania
2018:
I miejsce w Szkolnym Festiwalu Filmów Reklamowych,
Nagroda publiczności w Szkolnym Festiwalu Filmów Reklamowych,
I miejsce w międzyszkolnym konkursie gastronomiczno - językowym (język niemiecki),
III miejsce w kategorii Design - V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia" w Gdańsku.
2011:
I miejsce - konkurs powiatowy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych " Decydujące starcie" Uczennice zostały finalistkami Gry Miejskiej „Kariera w Giżycku”.
2019:
I miejsce Mistrzostwa Powiatu w drużynowych zawodach tenisa stołowego szkół ponadgimnazjalnych,
II miejsce Mistrzostwa Powiatu w piłce siatkowej szkół ponadgimnazjalnych "Moje boisko Orliki" kat. dziewcząt,
V miejsce Mistrzostwa Powiatu w piłce koszykowej 3x3 szkół ponadgimnazjalnych kat. chłopców.
2018:
I miejsce dziewcząt w mistrzostwach powiatu w piłce koszykowej szkół ponadgimnazjalnych,
III miejsce chłopców w mistrzostwach powiatu w piłce koszykowej szkół ponadgimnazjalnych,
II miejsce dz. III miejsce ch. w indywidualnych biegach przełajowych dziewcząt i chłopców,
2017:
Mistrzostwa Powiatu w drużynowych zawodach tenisa stołowego szkół ponadgimnazjalnych
III miejsce dziewczęta,
III miejsce chłopcy,
Powiatowe sztafetowe biegi przełajowe:
III miejsce.Powiatowe indywidualne biegi przełajowe dziewcząt i chłopców szkół ponadgimnazjalnych:
Kategoria dziewcząt młodszych:
I miejsce,
II miejsce,
IV miejsce,
Kategoria chłopców młodszych
III miejsce.
Kategoria chłopców starszych
II miejsce.
2016:
Powiatowe Indywidualne Biegi Przełajowe:
Dziewczęta starsze - 2000 m,
III miejsce Dziewczęta młodsze - 1500 m,
IV miejsce Chłopcy młodsi - 2000 m,
I miejsce III miejsce w Powiatowych Mieszanych Sztafetowych Biegach Przełajowych,
I,II i III miejsce w Mistrzostwach Powiatu w Indywidualnych Biegach Przełajowych.
2015:
III miejsce w Sztafetowych Powiatowych Biegach Przełajowych.
2014:
I miejsce w Mistrzostwach Powiatu Szkół Ponadgimnazjalnych w Koszykówce Dziewcząt. II miejsce w Mistrzostwach Powiatu w Tenisie Stołowym Dziewcząt.
2013 :
I miejsce w Koszykówce Dziewcząt na Międzyszkolnym Festynie Sportowym I miejsce w Mistrzostwach Powiatu Szkół Ponadgimnazjalnych w Koszykówce Dziewczyn.
I miejsce w Powiatowych Indywidualnych Biegach Przełajowych Szkół Ponadgimnazjalnych w kategorii: chłopcy starsi - 3000 m,
III miejsce w Wojewódzkim Turnieju „Moje boisko Orlik” w Koszykówce Szkół Ponadgimnazjalnych,
II miejsce dziewcząt i III chłopców w Halowej Piłce Nożnej,
III miejsce w Mistrzostwach Regionu,
III w Koszykówce Dziewcząt Szkół Ponadgimnazjalnych.
2012 :
I miejsce w Mistrzostwach Powiatu Szkół Ponadgimnazjalnych w Piłce Koszykowej Dziewcząt,
II miejsce w Mistrzostwach Rejonu.
VI w Koszykówce Dziewcząt Szkół Ponadgimnazjalnych Międzyszkolny Festyn Sportowy:
I miejsce -regaty kajakowe mix,
III miejsce -piłka koszykowa dziewcząt,
III miejsce -piłka nożna dziewcząt.
Sztafetowe Biegi Przełajowe:
I miejsce - juniorki młodsze,
III miejsce - 10x800m,
I miejsce w Międzyszkolnym Turnieju Piłki Nożnej,
I miejsce w Turnieju Piłki Nożnej Szkół Ponadgimnazjalnych podczas Festynu Ekologiczno – Ratowniczego z okazji X-lecia mazurskiego WOPR,
I miejsce w zawodach przeciągania liny z okazji X-lecia mazurskiego WOPR.
2010 :
I miejsce w Turnieju Piłki Nożnej na Młodzieżowym Letnim Festynie „Dni Wiatru”
Biegi Przełajowe - Mistrzostwo Powiatu - I miejsce.