- Nazwa oddziału
-
ZB-kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia , geografia , chemia , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Od kandydata oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a serwowane potrawy będą wyglądać jak dzieła sztuki.
Absolwent może podejmować pracę jako:
-kucharz,
-szef kuchni (w wyniku zdobytego doświadczenia),
-pracownik w branży gastronomicznej.
Miejsca pracy:
-restauracje,
-hotele,
-zakłady gastronomiczne,
-stołówki,
-ośrodki wypoczynkowe,
-działalność cateringowa i obsługiwać prywatne imprezy,
-prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.